16 Ocak 2012 Pazartesi

Kulak Kiri

Sponsorlu Bağlantılar:

ÇOCUKLARDA KULAK KİRİ
Dış kulak yolunda bir miktar kir bulunması normaldir. Bu kir kulağın salgı bezlerince salgılanır ve toz ve yabancı maddelerin kulağa kaçmasını engeller. Ayrıca mikroplara karşı kulağı korur. Altın sarısı veya pas rengindedir. Bu kir çenenin hareketleriyle birlikte dışa doğru ilerler ama kimi çocuklarda, kulak kiri, orta kulak iltihabı varlığında ve toz topraklı ortamlarda fazladır. Çok ender durumlarda, kulak kiri kuruyarak, kanalı tıkar, böylece geçici bir işitme zorluğu oluşabilir.

kulak kiri temizlenir mi, kulak kirini temizlemek doğru mudur, kulak pisliği neden olur

KULAK KİRİ TEMİZLENMELİ MİDİR?
Kulak kirinin fazlalığı önemli bir sağlık sorunu değildir ama bazen kuruyarak işitme sorunlarına yol açabilir.

KULAK KİRİNİN BELİRTİLERİ NELERDİR?
• Kulak kanalında çıplak gözle görülebilen birikim.
• İşitme güçlüğü.
• Kulakta dolgunluk hissi veya çınlama sesi.

KULAK KİRİ NASIL VE HANGİ DURUMLARDA TEMİZLENİR?
Çocuğunuzun kulaklarını düzenli olarak kontrol ediniz. Kir kanalın ağzına geldiğinde ve kolayca alınabiliyorsa temizleyin. Kulak kanalına hiçbir şey, hatta pamuk dahi sokmayın. Pamuklu çubuklardan uzak durun.

KULAK KİRİ İÇİN DOKTORA BAŞVURMAK GEREKİR Mİ?
Kulak kirini kolayca alamadığınızda ya da gocuğunuzda işitme bozukluğu varsa, hemen bir doktora danışınız.

KULAK KİRİNİ DOKTOR NASIL TEMİZLER?
Doktor çocuğunuzun kulağını "otoskop" adı verilen özel bir aletle muayene eder, daha sonra kiri temizlemek için kulak kanalına ılık su şırınga edebilir. Bu, ağrı vermeyen kolay bir iştir.
Kulak kiri sert ve sıkışmışsa, bunu yumuşatmak için damla verebilir. Bu damla kiri temizlemezse, çocuğunuzun kulağını yıkatmak için birkaç gün sonra tekrar doktora gitmek gerekir.

KULAK KİRİNE KARŞI NELER YAPABİLİRSİNİZ?
* Kulak damlasını çocuk yatağa girmeden hemen önce damlatın; çocuğunuzu yan yatırın, damlayı damlattıktan sonra iki dakika kadar bu durumda bekletin.
* Damla damlattıktan sonra, pamuktan bir tıkaç yapın, kulağa koyun; gece boyunca yerinde kalsın. Kulak kiri sabah bu pamuğa bulaşmış olarak dışarı çıkabilir. Şayet böylece çıkmazsa, kulağın yıkanması gerekir.
* İleride kulak kanalının tıkanabileceğini unutmamak gerekir. Kulak kirinin fazlaca salgılanması, kalıtsaldır; bu tür tıkanma, bir solunum yolu hastalığından sonra ortaya çıkabilir.

Tavsiye: Kulağa üç damla zeytinyağı damlatılıp havluyla sarılabilir.

Aramalar: kulak kiri temizlenir mi? kulak kirini temizlemek doğru mudur? kulak pisliği neden olur?