24 Ocak 2012 Salı

Uçuk Nedir? Uçuğun Bitkisel Tedavisi

Sponsorlu Bağlantılar:


Uçuk
Uçuk, dudakların ve burnun kenarlarında görülen kabarcıklardır. Bu kabarcıklar çatlayıp açılır ve az bir miktar akıntı yapabilir; daha sonra kabuk bağlar ve yok olur. Uçuk, bazı çocuk ve büyüklerin sinir diplerindeki bir virüs tarafından meydana getirilir (Herpes simplex virüsü). Vücut hararetinin, soğuk algınlığı, güneş çarpması gibi nedenlerle yükselmesi bu virüsü harekete geçirir. Uçuk, bazen ağız yaraları gibi acıyla başlar. Bundan sonra bir kabarcık şeklini alır.

Uçuğun Belirtileri Nelerdir?
Genellikle, dudakların ve burnun etrafında acıyan ve kaşınan kırmızı kabarıklar. Zamanla bunların üzerinde ufak belirtiler oluşur. 

Sonraları kabuk bağlayıp sulanan kabarcıklardır.



Uçuk Önemli Bir Sağlık Sorunu mudur?
Gözün yakınında, gözbebeğinin önünde bir yaraya neden olmadıkça uçuk tehlikeli sayılmaz.

Uçuk İçin Kendimiz Neler Yapabilir, Uçuğu Nasıl Geçiririz?
Uçuk kabarcık haline geldiğinde ellerinizle uçuklara dokunmayın.
Uçuğun bulunduğu yere saf alkol sürerek onu kurutabilirsiniz. Ayrıca vazelinli bir krem sürerek uçuğu yumuşatmak,  sizi rahatlatacaktır.










Vücudumuzda Uçuk Oluştuğunda Doktora Gitmek Gerekir Mi?
Uçuk gözün yakınındaysa doktora başvurun. Uçuğun rengi koyulaşmış, üzerinde apseli noktalar belirmişse, mikrop kapmış demektir ki bu durumda derhal bir doktora başvurmanız gerekir. Çok sık tekrarlayan uçuklarınız oluyorsa vücut direncinizin de düştüğü anlaşılabilir. Bu tür durumlarda da mutlaka doktora başvurmanız gerekir. Doktorunuz uçuk iltihaplanmış ise antibiyotik verecektir. Bunun yanısıra virüse karşı bir pomat verebilir.

Uçuğa Karşı Alınabilecek Önlemler
Havlu, mendil, atkı gibi kişisel eşyalarınızı başkalarıyla paylaşmayın ve başkalarının bu tür kişisel eşyalarına dokunmayın ve kullanmayın.

Sevdiklerinizle de olsa tokalaşırken dikkat etmeli, uçuğu olan birini öpmemeli ve uçuğunuz varsa aynı şekilde başkalarının sizi öpmesine izin vermemelisiniz.

Uçuk güneşe çıktıktan sonra belirdiyse güneşe çıkarken ışınların etkisini azaltacak kremler kullanmanız gerekir.

Uçuğun Bitkisel Tedavisi
Uçuğun üzerine günde bir kaç defa limon suyu sürülürse uçuk geçebilir.