25 Ocak 2012 Çarşamba

Havale Geçiren Çocuğa Ne Yapılır?

Sponsorlu Bağlantılar:


HAVALE NEDİR?
Havale, beynin anormal çalışmasının sonucunda görülen bayılma ve kendinden geçme durumudur. Havale geçiren çocuk bilincini kaybeder, bir kaç saniye boyunca nefes almaz ve bunun sonucunda da kas katı kesilir. Bundan sonra kol  ve bacaklarını bir kaç dakika ritmik bir şekilde uzatarak çekip bükmektedir. Havale başlangıcında çocuk çığlık atabilir ve hava geçirirken altına çiş ya da kaka yapabilir. Havale geçirdikten sonra da çocuk dalgınlaşır ve uykuya yönelebilir.

Havalenin en sık rastladığımız nedeni, grip ve grip benzeri ateşli hastalıklardır. Genellikle 6 ay ile 6 yaşındaki çocuklarda görülen bir hastalıktır. Ailelerin bazılarında bu hastalığa daha çok rastlanmaktadır. Menenjit, beyin iltihabı, kanın kimyasal bileşimde görülen bazı anormallikler, şeker hastalığı olan kişilerde kan şekerinin aşırı düşüşü havaleye neden olabilir. Sara gibi bir rahatsızlık da havaleye neden olabilmektedir.

HAVALE GEÇİRMEK TEHLİKELİ MİDİR?
Havalenin korkutucu bir hastalık olduğunu biliriz fakat havale hastanın hayatını tehlikeye sokmaz.  Bunun yanında önemle üzerinde durulması gerekir ve zaman geçirmeden tedavisine başlanmalıdır.

HAVALENİN BELİRTİLERİ NELERDİR?

• Ateşin birden bire yükselmesi.
• Ağlama ve bilinç kaybı.
• Soluk alıp vermenin durduğu katılaşma dönemi.
• İdrar ya da kakasını bırakma sorunu.
• Dalgınlık.

HAVALE ANINDA NELER YAPILMALIDIR?

1. Çocuğunuz bilincini kaybettiği an etrafındaki eşyaları yanından uzaklaştırmanız gerekir. Buna koltuk, sehpa ve benzeri mobilyalar da dahildir. Bu basit önlemi aldığınızda çocuğunuz çırpınırken ellerini ve ayaklarını savurursa sert bir cisimle yaralanmasını engellemiş olursunuz. Çocuğunuz bebekse ya da henüz küçük bir çocuksa dizinizin üstüne poposu yukarı bakacak şekilde yatırın. Bunu yapmamızın nedeni bilinç kaybı olduğu için çocuğunuzun dilinin arkaya doğru giderek onun nefes borusunu tıkamasını engellemektir. Nefes borusunun tıkanması ciddi bir tehlikedir.

2. Çocuğunuzun yanından bir anlığına bile olsa ayrılmayınız.

3. Çocuğunuzun elini ve ayaklarını çırpınırken tutmaya çalışmayınız. Bunu yaparken ona istemeden zarar verebilirsiniz.


4. Çenesinin arasına herhangi bir cisim sokmaya kalkışmayınız. Havale esnasında kilitlenen dişlerini birbirinden ayırmak için zorlamayınız. Bunlar yanlış ve zarar verici hareketlerdir.

5. Çocuğunuzun çırpınması kesildikten sonra onu yan çevirerek yatırın. Bu şekilde dilin ve tükürüğün solunum yolunu yıkamasının önüne geçersiniz.