BEBEKLERDE, ÇOCUKLARDA GÖZÜN ÇAPAKLANMASI VE NEDENLERİ
Bebeğin yaşamının ilk haftasında gözlerinin çapaklanması olağandır. Göz çapaklanması neden olur dersek, doğum sırasında daima göze yabancı bir madde örneğin "amnion" sıvısı gözlerin çapaklanmasını hazırlayabilir. Bebeğinizin gözlerinden cerahat sızar, uyandığı zaman göz kapaklarının birbirine yapışmış olduğu izlenir.
GÖZ ÇAPAKLANMASI BİR HASTALIK BELİRTİSİ MİDİR?
Çapaklanan göz önemli bir sorun değildir; bebeğinizin göz sağlığı için de tehlike arzetmez. Ama, daha sonra gelebilecek "conjunctivitis" hastalığının önlenmesi bakımından önem arzeder.
GÖZ ÇAPAKLANMASININ BELİRTİLERİ
* Gözün birinin veya her ikisinin iç köşesinden cerehat gibi bir akıntının gelmesi.
* Bebek uyandığında göz kapaklarının birbirine yapışık olması.
BEBEĞİNİZİN GÖZÜ ÇAPAKLANDIYSA NE YAPABİLİRSİNİZ?
* Her iki gözü, kaynatılıp ılıtılmış suyla, her biri için ayrı pamuk kullanarak temizleyiniz. Silmeyi, gözün dış köşesinden başlayıp aşağıya doğru yapın.
* Bebeğinizi, hasta gözü yukarıda kalacak biçimde yan yatırın öylece uyutun. Aksi halde, öbür gözü de yatak çarşaflarının sürtünmesiyle mikrop kapabilir.
ÇAPAKLANMA İÇİN DOKTORA GİTMEK GEREKİR Mİ?
Çocuğunuzun göz küresi kızarmışsa, derhal doktora başvurun. Çünkü "konjunktivitis" tehlikesi olabilir. Çapaklanma 24 saatte geçmezse, hemen bir doktora başvurun.
DOKTOR NASIL BİR TEDAVİ UYGULAYACAKTIR?
Gözde bir enfeksiyon söz konusuysa, doktor günde 3-4 kez uygulamanız için size bir göz damlası verecektir; göz merhemi vermesi olasılığı da vardır.
GÖZ ÇAPAKLANMASI İÇİN NELER YAPILABİLİR?
* Bir akıntı halinde bebeğinizin gözünü sık sık yıkayın.
* Sağlam gözün de hastalanmaması için yatak takımlarını sık sık değiştirin.
Aramalar: bebeğimiz gözü devamlı çapaklanıyor, çocuğum her sabah kalktığında gözü çapaklanmış oluyor, göz çapağı nasıl geçer