13 Ocak 2012 Cuma

Çocuklarda İdrar Yolu Enfeksiyonları

Sponsorlu Bağlantılar:

ÇOCUKLARDA İDRAR YOLU ENFEKSİYONU
İdrar yollarını herhangi bir yerinde iltihaplanma ya da idrarda mikrop olmasıdır. Çocukluk yaş gurubunda kızlarda daha sık görülür ve sıklıkla tekrarlama eğilimi gösterir. Doğuştan ya da sonradan olma idrar yollarının yapısal bozuklukları ve böbrek taşları idrar yolu iltihabına eğili arttırır.

iye nedir, idrar yolu enfeksiyonu nasıl geçer, idrar yolu iltihabı tedavisi

İDRAR YOLU ENFEKSİYONUNUN BELİRTİLERİ
İdrar yolu enfeksiyonu olan küçük çocuklarda genellikle belirti görülmez. Bir kısım çocuklarda ise belirtileri iştahsızlık, kusma, huzursuzluk, karın ağrısı ve gelişme geriliği gibi idrar yolu iltihabı şüphesini akla getirmeyecek belirtiler görülür.

Büyük çocuklarda idrar yaparken yanma, sık idrara çıkma, kötü kokulu idrar, gece işemeleri ve idrardan kan gelmesi gibi belirtiler görülebilir. Tedavi edilmezse bile bu şikayetler bir kaç hafta içerisinde geriler ama iltihap devam eder. Kesin tanı idrarın laboratuvarda incelenmesi ve idrar kültürü ile konur.

İDRAR YOLU ENFEKSİYONUNDAN KORUNMA
Tuvalet temizliğinin iyi yapılması öğretilmelidir. Özellikle perine temizliği yapılırken arkadan öne değil önden arkaya yapılmalıdır. Kız çocuklarında idrar yolu daha kısa olduğu için iç kısımlara mikrop bulaşma ihtimali erkek çocuklara oranla daha fazladır. Kız çocuklarında makat temizlenirken vajinaya doğru temizlenmemelidir.

İDRAR YOLU ENFEKSİYONU TEDAVİSİ VE ÖNERİLER
- İdrar yolu enfeksiyonu doktor tedavisi gerektiren bir hastalıktır. Doktorun verdiği ilaçlar belirtilen miktarda ve belirtilen süre kullanılmalıdır. Belirtiler geçti diye tedavi yarıda bırakılmamalıdır. Yetersiz tedaviler hastalığın yinelemesine neden olabilir.
- İdrar yolu iltihabı geçiren çocukların idrarları 3 ayda bir, 2 yıl süre ile kontrol edilmelidir.
- Tam tedaviye rağmen çok sık tekrar ediyorsa idrar yollarında yapısal bir bozukluk olup olmadığı doktor kontrolünde araştırılmalıdır.