İNMEMİŞ TESTİS
İnmemiş testis, erkek üreme organı olan testislerin doğumda normalde olması gerektiği gibi torbalarda (scrotum) bulunmadığı yapısal bir bozukluktur. %3 oranında görülen bir sağlık problemidir. Testisler torbaya inmeyip karında ya da kasıkta kalmıştır. Doğumdan itibaren inmemiş testis görülen bebeklerin üçte ikisi bir yıl içinde düzelir ve testisler aşağı torbaya inerler.
İnmemiş testis nedeniyle karında ya da kasıkta kalarak dış ortamdan daha yüksek bir ısıda ve sıkışık durumda olan testislerde kanser oluşumu ihtimali de vardır. Ayrıca yine bu nedenle üreme de olumsuz etkilenir ve inmemiş testis kısırlığa yol açabilir.
İNMEMİŞ TESTİS TEDAVİSİ
İnmemiş testis vakalarında testisin inmesi için 1 yıl gibi bir süre beklenebilir. Tedavisi için en uygun zaman 6 ay ile 2 yaş arası olduğu dönemdir. Çünkü 2 yaşından sonra testis hücrelerinde harabiyet başlar. Doğumdan itibaren testis için bebek kontrol edilmeli, testisleri inmemişse bir üroloji uzmanına başvurulmalıdır. Çocuğun tedavisine ne kadar erken başlanırsa o kadar iyi sonuç alınır. 6-7 yaşındaki çocuklarda bile yapılmadı ise testis gerekirse aile tarafından kontrol edilmeli torbada olup olmadığına bakılmalı testis inmemişse vakit kaybetmeksizin tedavisi için doktora başvurulmalıdır. Bu yaşta yapılacak bir tedavi bile ileri ki yıllarda yapılacak tedaviden daha faydalı olacak, kanser ve kısırlık gibi hastalıkların ihtimali çok daha azalacaktır.
İNMEMİŞ TESTİSTEN KORUNMA VE ÖNERİLER
- Erkek çocuklar doğumdan sonra inmemiş testis yönünden kontrol edilmelidir.
- İnmemiş testis varsa ve 1 yaşından sonra düzelmemişse mutlaka doktora başvurulmalıdır.
- İnmemiş testis tedavisinde 2 yaşından daha geç kalmamaya çalışılmalıdır.
- Hormon tedavisiyle iyileşme görülmeyen çocuklarda cerrahi girişim için geç kalınmamalıdır.