17 Ocak 2012 Salı

Çocuklarda Kansızlık (Anemi)

Sponsorlu Bağlantılar:

KANSIZLIK (ANEMİ)
Çocukların beslenmesinde demir içeren hayvansal besinlerin (et, yumurta gibi) yetersiz oluşu, demirin daha çok tahıl ve sebzelerden sağlanmasına bağlı olarak bağırsaktan demir emiliminin düşük olması, barsak parazitleri veya herhangi bir nedenle vücutta kan kaybına bağlı olarak kansızlık görülmektedir.

çocuklarda kansızlık, çocuklarda anemi, kansızlık tedavisi

Kansızlıkta kan hücreleri içindeki demiri taşıyan hemoglobin miktarının azalması söz konusudur. Hemoglobin düzeyinin ölçümü ile kansızlığın derecesi ortaya konulur.

Normal ilkokul çağındaki bir çocuğun hemoglobini %11 gram olmalıdır. Bunun altındaki değerler kansızlık olarak nitelendirilir.

KANSIZLIĞIN BELİRTİLERİ NELERDİR?
Kansızlığı olan çocuklarda halsizlik, solukluk, çabuk yorulma gibi belirtiler ortaya çıkar. Hemoglobin dokulara oksijen taşımaktadır. Kansızlık olduğunda hemoglobin düzeyi düşer, vücudun oksijen ihtiyacı karşılanamaz ve bu nedenle kaslarda çabucak yorgunluk ve halsizlik başlar.

Kansızlığı olan çocukların bulaşıcı hastalıklara karşı direnci azalmakta, sık hastalanmaktadırlar. Ayrıca, kansızlık, iştahsızlığa ve sık hastalanmaya yol açtığından beslenmenin de bozulmasına sebep olmaktadır.

Kansızlığı olan çocukların dikkati azalmakta, derslerinde de başarısız olmaktadırlar. Uzamış kansızlık gelişme geriliğine de yol açabilir.

KANSIZLIKTAN NASIL KORUNULUR? KANSIZLIK NASIL GEÇER?
1. Yüksek demir içeren birinci grup (et, yumurta, tavuk, baklagil, yağlı tohumlar) yiyeceklerin yeterli miktarda alınması, hayvansal demir kaynaklarının tercih edilmesi gerekir.
2. Bağırsak parazitlerinden korunmak (Kişisel temizlik ve çevre sağlığının uygun olması) gerekir.
3. Bağırsak paraziti görülürse erken tedavi edilmesi gerekir.

KANSIZLIK İÇİN ÖNERİLER
* Soluk görünen, çabuk yorulan çocuğun kansız olabileceği düşünülerek doktora götürülmeleri gerekir.
* Kansızlığı olan çocuğun ilaçlarını yeterli ve düzenli kullanması sağlanmalıdır.