Göz Altı Torbaları
Güzelliğin ve yüz ifadesinin en önemli ve değerli öğelerinden biri olan gözler, ilerleyen yaşla birlikte beraber güzelliğinden kaybederek, yapısında bozulmalar meydana gelebiliyor. Göz kapaklarında ki düşmeler ve gözaltı torbalarının oluşması en güzel gözlerin güzelliğine bile gölge düşürmekte fakat basit estetik girişimlerle son derece canlı ve sağlıklı bakışlara sahip olmak mümkün. Estetik ve Cerrahi Uzmanı Profesör doktor Erol Kışlaoğlu, göz çevresi estetiği ile ilgili merak ettiklerimizi açıklıyor.
Göz çevresi problemlerinin bölgesel anestezi ile acı çekmeden ve çok kısa bir sürede giderilebileceğini söyleyen Kışlaoğlu "göz kapağı yaşlanmaya bağlı olarak ya da kalıtımsal nedenlerle çok genç yaşlarda da torbalanabilmektedir. Bazen de göz kapağı derisinde torbalanma olmadan yalnızca sarkma ya da gevşeme görülebilmektedir. Bütün bunlar kişiyi yorgun ve yaşlı göstermektedir. Böyle bir durumda estetik açıdan görünüm bozukluğu olmasının yanısıra sarkık şekildeki üst göz kapaklarının gözün önünü kapatması kişinin görüşünü bozar" dedi.
Göz Kapağı Ameliyatı Nasıl Yapılır?
"Göz kapağı estetiği ameliyatı ya da diğer adı ile blefaroplasti, göz kapaklarına uygulanan estetik cerrahi girişimdir. Alt ve üst göz kapaklarından fazla sarkma ve torbalanmaya neden olan deri fazlalıkları çıkarılır fakat çıkarılan doku miktarlarının çok iyi bir şekilde planlanması gerekmektedir" diyen Prof. Kışlaoğlu, operasyon esnasında yapılanları şöyle özetledi: "Estetik göz kapağı ameliyatı ile fazla deri alınır ve ayrıca fıtıklaşmış yağ dokusu önündeki zar kuvvetlendirilir. Böylece hem güzel bir görünüm elde edilir hem de kişinin rahat görmesi sağlanır. Göz kapağı estetiği lokal anestezi altında yapılır fakat hastanın isteğine göre veya bu ameliyatın dışında başka işlemler de yapılacaksa genel anestezi altında da yapılabilir. Hastanın var olan sıkıntılarına göre yalnızca üst veya alt kapak ya da her ikisi de aynı anda ameliyat edilebilmektedir. Bu ameliyat ortalama olarak 1–1,5 saat kadar sürmektedir.
Operasyon Sonrası İz Kalır mu?
Üst göz kapağı için yapılacak ameliyat kesisi göz kapağının katlanma yerinden yapılır. Üst göz kapağında gizli bir dikiş ve alt göz kapağında kirpik dibinde kendiliğinden kaybolan dikişler bulunur. Bundan ötürü ameliyat izi görünmeyecektir. Ayriyeten göz kapakları insan derisinde en az iz bırakan bölgelerden biridir. Ameliyat sonrasında ödem oluşmasını engellemek için göz 1 saat kapalı tutulmaktadır. Hasta hemen taburcu edilerek evine gidebilir. Herhangi bir sargı ya da pansuman yapılmaz. Ameliyattan iki gün sonra hasta banyosunu yapabilir ve doğal ihtiyaçlarını rahat bir şekilde giderebilir. 4 gün sonra üst göz kapağında bulunan dikişler alınır. Bu süre içerisinde hasta güneş gözlüğü kullanarak gündelik yaşantısına devam edebilir. Ameliyat tek başına uygulanmasının yanısıra; kaş kaldırma ve yüz germe ameliyatları ile de kombine edilebilmektedir.
Ameliyattan Sonra Yeni Göz Kapağı Şeklini Ne Kadar Zaman Korur?
Genelde bu operasyonların sonuçları olumlu olur ve revizyon operasyonu (yeniden cerrahi girişim) nadiren gerekli görülmektedir. Göz kapakları yeni şekillerini, yer çekiminin de etkisiyle bazen 5–10 yıl bazen de ömür boyu korurlarç