APANDİSİT NEDİR? APANDİSİT AĞRISI HAKKINDA BİLGİLER?
Apandisit, bu adı taşıyan organın iltihaplanması sonunda şişmesiyle oluşan bir hastalıktır. Bu organ, karın boşluğunun sağında, ince bağırsakla, kailin bağırsağın birleştiği yerde bir tüp biçimindedir, kör bir ucu vardır. Öbür ucunda dar bir açıklık bulunur. Açık olan uçta, meydana gelebilecek bir tıkanıklık, burada bir takım bakterilerin toplanmasına neden olur; bunun sonunda iltihaplı organın cerrahi bir müdahele ile alınması zorunlu olabilir. Bir yaşın altındaki bebeklerde belirtilen iltihaplanmanın çok ender oluştuğu anlaşılmaktadır ama çocukların pek çoğunun geçirdiği ilk ameliyat yine budur.
Erken teşhis edildiği sürece apandisit önemli bir hastalık sayılmaz. Fakat teşhisinde gecikme ve bir kabızlık olayı sanılması halinde, biriken iltihabın tüm vücuda yayılmasına neden olmaktadır (peritonit).
APANDİSİTİN BELİRTİLERİ NELERDİR?
• Karından başlayıp, karnın sağ alt tara¬fına kadar yayılan bir sancı.
• 38°C kadar yükselen bir ateş.
• İştahsızlık.
• Kusma.
• İshal veya kabızlık hali.
ÇOCUĞUNUZDA APANDİSİT AĞRISI OLUP OLMADIĞINI ANLAMAK İÇİN NELER YAPABİLİRSİNİZ?
1. Çocuğun göbek bölgesinde yumuşaklık arayınız. Çocuğunuz karnındaki bir ağrıdan şikayetçi olduğunda onu sırt üstü yatırın ve karnını muayene edin. Kasıklarının sağ tarafına ve birkaç santim altına hafifçe bastırın. Yavaşça elinizi bastırdığınızda hafif, elinizi çektiğinizde şiddetli bir ağrı duyuyorsa iltihaplanmış apandisit kuşkusu belirebilir.
2. Apandisitten kuşkulandığınızda çocukta kabızlık varsa, bunu gidermek için yumuşatıcı ilaçlar vermeye kalkışmayınız. Bunlar apandisiti patlatabilir.
3. Apandisit teşhisinde midenin boş olması gerekir, çocuğa yiyecek içecek birşeyler verilmesi teşhisi dolayısıyla tedaviyi geciktirebilir.
APANDİSİT AĞRISI İÇİN DOKTORA GİTMEK GEREKİR Mİ?
Apandisitten kuşkulanıldığında hemen doktora başvurulmalıdır. İhmal halinde iltihap tüm bağırsaklara yayılabilir.
APANDİSİT İÇİN DOKTOR NE YAPAR?
Doktor çocuğunuzu muayene edecek, sancının ne zaman başladığını soracak, diğer başka belirti olup olmadığına bakacaktır. Bu durumların saptanması kolay değildir. Doktor çocuğu hastahaneye yatırararak ameliyata gerek olup olmadığına karar verir.
APANDİSİT AMELİYATI OLAN ÇOCUK İÇİN AİLEYE ÖNERİLER
Çocuğunuz ameliyat olursa onun yanında kalmanız yararlı olur. Bunun için hastahane yetkililerinden izin isteyin ve kalın. Çocuk ameliyattan sonra, beşinci günde eve gelince normal besinlerini almasına yardımcı olun. Doktor çocuğunuza nasıl bakılacağı hususunda size istenen önerilerde bulunacaktır. Çocuk iki üç hafta içinde sağlığına kavuşacaktır.
Aramalar: çocuğumun karnında ağrı var apandisti ağrısı olabilir mi? apandisit ağrısı nasıl anlaşılır? apandisit ağrısı nasıl olur?