ÇOCUKLARDA VE BEBEKLERDE BURUN KANAMASI
Burnun iç cidar damarlarında bir çatlak ya da delinme oluştuğunda burun kanamaktadır. Bu kanama çocuk, basit bir soğuk algınlığı veya saman nezlesi geçirirken, şiddetli bir sümkürme veya hapşırmada, burnu bir yere çarpmada, burnunu karıştırırken ya da burnundaki yabancı bir cisimden de kaynaklı olabilir. Son olasılıkta, kanla beraber, kötü kokulu bir akıntı olabilecektir. Burun kanamasında kan kaybı, korkutucu görüntü verebilir fakat buna karşın genelde pek önemli değildir.
BURUN KANAMASI ÖNEMLİ MİDİR?
Burun kanaması genellikle önemsizdir fakat çocuk zaman zaman durdurması pek kolay olmayan burun kanaması geçiriyorsa ya da burun kanaması başa alınmış bir darbe sonrasında oluştuysa mutlaka doktora gitmek gerekir.
BURUN KANAMASI İÇİN NE YAPABİLİRSİNİZ?
Burun deliklerine temiz bir parça pamuk tıkayarak kanamayı durdurmaya çalışın. Çocuğunuzu, başı bir lavabo veya tas üzerine eğilmiş olarak oturtun. Burnunu, burun kemiğinin bittiği noktanın altından iki parmağınızla sıkın (Yukarıdaki resimde görüldüğü gibi). On dakika veya kanamayı durdurana dek kadar uygulamayı sürdürün. Burun kanaması geçiren bir çocuğun burnunu arkaya eğmesine engel olun. Eğer başını geriye doğru eğerse burnun arkasından mideye akan kan mide bulantısı neden olabilir ve çocuk kusabilir.
BURUN KANAMASI İÇİN DOKTORA BAŞVURULMALI MIDIR?
Kanama yarım saatte geçmezse, çocukta baş dönmesi ve sararma oluyorsa derhal bir doktora başvurmak gerekir. Burnunda yabancı bir cisim varsa ve kanama fazlaysa olabildiğince kısa sürede doktora ulaşın.
DOKTOR MUAYENEDE NE YAPACAKTIR?
* Çocuğunuzun başına bir darbe alıp almadığına bakar ve başına bir darbe almışsa kafa filmi isteyebilir.
* Burun kanaması durmamışsa, burnuna gazlı bez koyarak kanamayı durdurmaya çalışacaktır. Bu işlemi lokal anestezi ile de yapabilir.
* Burun kanaması sürekli görülüyorsa doktor çocuğunuzu bir kulak-burun-boğaz uzmanının muayene etmesini isteyebilir, bunun için sizi KBB uzmanına yönlendirebilir.. Tekrarlayan burun kanamaları kılcal damarlardan kaynaklanıyorsa, doktor o noktayı yakarak köreltebilir. Bu işlem genel anestezi ile yapılabilir.
BURUN KANAMASI İÇİN NASIL ÖNLEMLER ALABİLİRSİNİZ?
Burun kanaması sonrasında kanamanın yeniden başlamasını önlemek için çocuğunuzun en az üç saat sümkürmemesi için gerekli önlemleri alınız.
BURUN KANAMASI İÇİN BİTKİSEL TEDAVİ YÖNTEMİ
Limon suyuna batırılmış bir parça pamuğu burun deliğine tıkayabilirsiniz.
Aramalar: çocuğumun sürekli burnu kanıyor, burun kanaması nasıl durdurulur, burun kanaması için ne yapabilirim, burun kanaması nasıl engellenir, burnun kanamasını durdurma yöntemleri