15 Ocak 2012 Pazar

Çocuklarda Altını Islatma Sorunu

Sponsorlu Bağlantılar:

ÇOCUKLARDA ALTINI ISLATMA SORUNU
Çocuklar idrar kontrolünü değişik yaşlarda elde edebilirler. Çeşitli becerilerin kontrolü çocuktan çocuğa ne kadar farklıysa, idrar tutabilme yeteneğinin kazanılması da o kadar farklıdır, farklı yaşlarda elde edilir. Beş yaşındaki her on erkek çocuktan biri geceleri altını ıslatsa da, çocukların çoğu 3-4 yaşlarında altını geceleri ıslatmamayı öğrenir.

çocuklarda altına ıslatma, gece uyurken altına işeme

Daha önce altını ıslatmayan bir çocuğun, geceleri altına kaçırmaya başlaması, hemen hemen daima gerginlik ve sinirsel yorgunluk işaretidir. Bu durum, örneğin yeni bir kardeş gelmesi, okula başlanması gibi önemli hallerde kendini gösterir. Geceleri altını ıslatma olayı, bazen fiziksel nedenlere de bağlanır. İdrar yolunda bir enfeksiyon, veya idrar yolundaki bir yapı bozukluğu buna neden olabilir. Geceleri altını ıslatan bir çocuk, gündüz sık sık idrar yapıyor ve çok su içiyorsa şeker hastası olabilir.
ALTINI ISLATMA CİDDİ BİR SAĞLIK PROBLEMİ MİDİR?
Anne babayı tiksindirse de, üzüp kızdırsa da altını ıslatma ciddi bir sorun sayılmaz. Tedavi edilmezse psikolojik olarak ileride sorunlara yol açabilir.

ÇOCUĞUNUZ ALTINI ISLATIYORSA ÖNCELİKLE NELER YAPMALISINIZ?
1. Çarşafın altına plastik bir örtü serip, bununla çarşafın arasına her gün yıkanabilecek emici bir bez koyun.
2. Kendi davranışlarını kontrol edin; çocuğun bu sorunu sizden kaynaklanabilir; çocuğa sert davranıp, evde gergin bir hava yaratıyor olabilirsiniz.
3. Gece yatmadan önce çocuğu "çişe kaldırın" mesanesini (idrar kesesi) tamamen boşaltmasını sağlayın. Gerektiğinde yatağının yanına bir lazımlık koyun. Böylece gece uyanan çocuk, "çiş yapmak için" tuvalete gitmek zahmetine katlanmaz.
4. Çocuğunuzun idrarında balık kokusunu andıran bir koku olup olmadığını kontrol ediniz. Böyle bir koku idrar yolu enfeksiyonuna işarettir.

ÇOCUĞUNUZ ALTINI ISLATIYORSA DOKTORA GİTMENİZ GEREKİR Mİ?
Sizin ve çocuğun bu konudaki sıkıntısı büyükse, idrarında balık kokusuna benzer bir koku varsa, başka sorunlar da varsa, en kısa zamanda bir doktora başvurmanız gerekir.

ALTINI ISLATAN ÇOCUĞA DOKTOR NASIL BİR TEDAVİ UYGULAR?
- Çocuğunuzu muayene edecek, bir idrar yolu enfeksiyonu, ya da yapısal bir bozukluk olup olmadığını saptamak üzere idrar tahlili yapacaktır. Altını ıslatma için yeni tedavi yöntemleri geliştirilmiştir. Islaklığa duyarlı alarmlı iç çamaşırları geliştirilmiş bu çamaşırlar çocuğunuz altını ıslattığında alarm vermekte çocuk uykusundan rahatsız edici bir sesle uyanmaktadır. Bu şekilde çocuğun beyni altını ıslatmamaya programlanır.

ALTINI ISLATAN ÇOCUĞUNUZA NASIL YAKLAŞMALISINIZ?
- Sorunu fazla büyütmeyin ve ev halkının da aynı tutumda olmasını sağlayın. Geceleri altını ıslattığı için çocuğunuzu asla cezalandırmayın, konu ne kadar can sıkıcı olursa olsun, hafife almaya çalışın.
- Altını ıslatmadığı her gece için çocuğa ödül verin; örneğin duvardaki takvim üzerine yapıştırabileceği kağıt yıldızlar onun için kendine güven kaynağı olabilir.
- Yatmadan önce çocuğa verdiğiniz sıvı miktarını hiçbir zaman kısıtlamayın. Böyle bir önlemin yararı yoktur.
ALTINI ISLATAN ÇOCUKLAR İÇİN DOĞAL TEDAVİ YÖNTEMİ
Altını ıslatan çocuğa hergün iki tatlı kaşığı süzme bal yediriniz şifa verecektir.

Aramalar: çocuğum gece yatarken altını ıslatıyor, çocuğum gece uyurken altına işiyor be yapabilirim? altını ıslatma tedavisi