ÇOCUKLARDA VE BEBEKLERDE YÜKSEK ATEŞ
Vücudun normal ısı ortalaması, 36-37°C'tır; bunun üzerindeki ısıya yüksek ateş denirse de; ısının yükselişi ciddi bir hastalık belirtisi olmayabilir. Ateş, kendi başına bir hastalık olmaktan çok, bir belirtidir (bkz. s. 65). Bir hastalığın dışında, ısı yükselmesi günlük faaliyetlerden de kaynaklanabilir. Çekişmeli bir futbol maçından gelmiş, heyecanlı ve korkulu bir çocuğun ateşinin yüksek olması çok normaldir; bu takdirde, ateşi 38°C olabilir.
ÇOCUKLARDA ATEŞİN ÖNEMİ NEDİR?
Altı ayın altındaki bir bebekte, 37°C'nin üstündeki ateş hep önemli sayılır. Hatta devam edip direnen bir ateşse çocukta "havale" bayılma hali olabilir.
ÇOCUĞUNUZUN ATEŞİ YÜKSELDİĞİNDE NELER YAPABİLİRSİNİZ?
1. Çocuğunuzun ateşinden kuşkulanıyorsanız, ilk olarak ateşini ölçün. Kaç derece ateşi olduğuna bakın. Yirmi dakika sonra bir daha ölçün, değişip değişmediğini kararlaştırın, her seferinde aldığınız rakamları bir yere not edin.
2. Çocuğunuzu yatırın, oda serinse bile giysilerini çıkartın. Ateşi olan çocuğu, ancak ince bir çarşafla örtmek uygundur.
3. Kırk derecenin üzerinde ateşi olan çocuğunuzun tüm vücudunu ılık suyla ıslatılmış süngerle masaj yaparak, silerek onu serinletebilirsiniz, ateşini düşürebilirsiniz ancak her beş dakikada bir ateşinin ölçülmesi gerekir. Ateş 38°C 'ye düşünce uygulamayı durdurmanız gerekir. Hiçbir zaman bu iş için soğuk su kullanmayın. Soğuk, kan damarlarını büzüştürüp ısıyı yükselteceği için uygun değildir.
4. Yukarıda belirtilen uygulamalar bir sonuç vermezse, çocuğunuza "parasetomol" ihtiva eden şurup verin. Su çiçeği veya grip belirtisi gösteren bir çocuğa hiçbir zaman aspirin vermeyin; Reye sendromuna neden olabilirsiniz.
5. Çocuğunuzun, belirli aralıklarla az da olsa sıvı şeyler içmesini sağlayın.
YÜKSEK ATEŞ İÇİN DOKTORA GİTMEK GEREKİR Mİ?
Çocuk 6 ayın altındaysa, derhal bir doktora danışın. Çocuk "havale" geçiriyorsa, daha önceleri bayılma durumuna girmişse, ya da ailesinde "havale" olağan olarak görülüyorsa, doktora başvurun. Ateş 24 saatten fazla devam ediyorsa, bazı belirtilerden kuşku duyuyorsanız bir doktora danışınız.
DOKTOR NE YAPACAKTIR?
Tedavinin seyri, ateşin esas nedenine göre değişecektir. Bakteri kaynaklı ateşli bir hastalıktan dolayı yatan çocuğa doktor, "antibiyotik" tedavisi verecektir. Su çiçeği (chic-kenpox) ya da "soğuk algınlığı" gibi durumlarda, ilaca gerek olmayabilir; yine de doktorun önerebileceği hususlar vardır.
ATEŞLİ ÇOCUĞUNUZ İÇİN NELER YAPABİLİRSİNİZ?
* Çocuğunuzun yatak çarşaflarını, sık sık değiştirin ve sadece bir çarşafla üstünü örtün.
* Çocuğunuzun alnına soğuk bir kompres veya nemli ev havlusu koyun.
* Ateşini ölçmek için çocuğunuzu uyandırmayın. Uykusu çok daha önemlidir.
YÜKSEK ATEŞ İÇİN BİTKİSEL TEDAVİLER
Ateşli hastalıklarda, Ahududu, çakal eriği, kantoron, melek otu, ebe gümeci çayı iyi gelir.
Aramalar: çocuklarda ateşin normal derecesi kaçtır? ateşin normal değeri nedir? çocuğum ateşlendi ne yapmam gerekir? yüksek ateşi çıkan çocuğa ne yapılır? çocuğun ateşi nasıl düşürülür? bebekte ateşi düşürmek için ne yapmak gerekir?