7 Ocak 2012 Cumartesi

Cinsel Yönelimler

Sponsorlu Bağlantılar:

Cinsel yönelim, kişinin düşünce, duygu ve davranışsal olarak cinsel açıdan çekim duyduğu, arzuladığı cinsiyete göre, aşağıda gruplandığı gibi, tanımlanan bir özelliktir.

Karşı cinse ilgi (Heteroseksüel): Kişinin karşı cinsiyete cinsel ilgi duymasıdır.
Aynı cinse ilgi (Homoseksüel, eşcinsel): Kişinin kendi cinsiyetine cinsel ilgi duymasıdır.
Biseksüel olma: Kişinin her iki cinse de cinsel ilgi duymasıdır.
Travesti olma: Karşı cinsiyete özgü davranış ve giyimi sürdürmekten zevk almaktır.
Transseksüel olma: Kişinin cinsiyetini değiştirmesi gerektiğine, ruhsal ve bedensel açıdan diğer cinsiyette olması gerektiğine inanmaktır.

Günümüzde homoseksüel kelimesi yerine erkek eşcinseller için gey, kadın eşcinseller için lezbiyen terimlerini de kullanılır. Bugünkü veriler ışığında, cinsel yönelimlerin nasıl oluştuğunu açıklamak mümkün değildir. Bizim için normal olan bir heteroseksüel erkek neden bir kadından hoşlanır sorusuna yanıt verilemediği gibi diğer cinsel yönelimlerin de nasıl oluştuğu da günümüzde hala açıklık getirilmiş değildir. Genel olarak kabul gören görüşler, cinsel eğilimlerin çok karmaşık genetik bir zemin üzerinde çevresel etkenlere de bağlı olarak şekillendiğidir. İnsanın doğuştan heteroseksüel veya biseksüel/eşcinsel olup olmadığına açıklık getirilemese de, heteroseksüellik ya da diğer cinsel yönelimler arasında bir seçim yapmadıkları/yapamadıkları, çoğu bilim insanı tarafından kabul görmektedir. Demek istenilen kişi heteroseksüel olmak istediği için heteroseksüel olamayacağı gibi eşcinsel ya da biseksüel olmak istiyorum diyerek de eşcinsel ya da biseksüel olamamaktadır. Kişinin cinsel denemelerinin cinsel yönelimini veya cinsel kimliğini tam olarak göstermeyeğini de unutmayalım. Örnek verecek olursak, bir kişi başka bir kişiyle gerçek cinsel eğilimi dışında, başka sebeplerden ötürü istemediği bir cinsel tecrübe yaşamak zorunda kalabilir. Bunun sebebi hayatta kalmak, para, ağır psikolojik durumlar, uyuşturucu madde kullanımı, güç ilişkisi ya da toplumsal kurallara bağlı olarak cereyan edebilir. Bunun gibi bir durumlardan ötürü insanlar kendi cinsel eğilimlerinin tam tersi olsa bile bazı cinsel deneyimler yaşayabilmektedirler.

Aramalar: heteroseksüel nedir? biseksüel nedir? homoseksüelin anlamı nedir? lezbiyen ne anlama gelir? travesti ne demektir? gey'in anlamı nedir?