Glokom nedir, ne derece önemlidir?
Glokom, göz küresi içindeki sıvının basıncının artmasıdır. Bu basınç, bir tonometreyle kolayca ve ağrısız olarak ölçülebilir.
Glokom, erken aşamada farkedilir ve yoğun bir tedaviye başlanırsa, görmeyi bozmadan kontrol altına alınabilir. Bunu öğrenmek de, size ve ailenize bir derece rahatlık verebilir.
Glokom, ne bir kanserdir, ne de bulaşıcı bir hastalıktır. Katarakt., yani göze perde inmesiyle bir ilişkisi yoktur, gözün mutlaka körlük yapması da gerekmez.
Glokom'u anlamak ve gereksiz korkulardan kurtulabilmek için, bunun nasıl bir şey olduğunu anlatalım. Göz küresinde özel bir sıvı vardır. Bu sürekli olarak üretilip, sonra incecik bir kanaldan drene edilir(boşaltılır). Birinci tip glokom'da, üretilen ve drene edilen sıvılar arasında bir dengesizlik vardır. Göz küresinin içinde birikip basıncı artıran sıvı, görmeyi bozar. Sıvının bol üretilip az boşaltılmasının çeşitli nedenleri vardır.
İkinci tip glokom, gözküresi içindeki küçük, duyarlı dokuların iltihaplanması ve yaralanması sonucu olur. Duygusal bunalım ve bozuklukların önemli bir rol oynadığı da söylenmektedir.
Glokom erken dönemde fark edilirse kontrol altında tutulma şansı var demektir. Özel ilaçlar ve göz damlalarıyla göz içi basıncı kontrol altına alınabilir ve gözün görme işlevi devam edebilir. İlaçlar tek başına tedavi için yeterli olmadığında ameliyata başvurulur. Bu şekilde hastalığın ilerlemesine engel olunabilir.