13 Ocak 2012 Cuma

Çocuklarda ve Bebeklerde Kulak Ağrısı

Sponsorlu Bağlantılar:

ÇOCUKLARDA VE BEBEKLERDE KULAK AĞRISI
Kulak ağrısının çok fazla nedeni vardır. En sık görülme nedeni orta kulak enfeksiyonlarıdır. 6 yaşın altındaki çocuklarda kulak-boğaz arasında uzanan östaki borusu nispeten kısadır. Bu sebeple boğazdaki ve burundaki enfeksiyonlar kolay bir şekilde kulağa geçebilirler. Bebekler ağrının yerini bilemedikleri için bu tür durumlarda yanaklarını kaşır ve yüzlerine vurmaya başlarlar. Çocuklar; diş ve boğaz ağrısını, üşütme halini ve boyun arkasındaki bezelerin şişmesini hazırlayan kaba kulağı, bademcik iltihaplarını kulak ağrısı olarak algılarlar. Kulağa kaçan herhangi bir yabancı cisim olmuşsa ve bu nedenle kulakta iltihaplanma olmuşsa kulakta ağrıdan ve sızlamadan şikayet edilebilir.

kulak ağrısı, kulak ağrısı nasıl geçer, kulak ağrısının tedavisi, kulak ağrısında evde ne yapılır

Kulak ağrısı ve beraberinde işitme bozukluğu var ise bu oldukça önemlidir. Böyle durumlarda durum belirlenerek tedavi edilmeli ve orta kulağa yansıyacak komplikasyonların önüne geçilmelidir. İhmaller çocukta işitme kaybına ve bununla birlikte öğrenme ve algılama bozukluğuna yol açabilir.

ORTA KULAK İLTİHABININ BELİRTİLERİ
Kulak ve çevresinde ağrı ve sızı.
Kulaktan akıntı gelmesi.
İşitme kaybı.
Bademcik iltihabı.
Kulağa dokunmakla birlikte ağrı olması ve sızlaması.
38 derece üzerinde ateş görülmesi.
Bezlerin şişmesi.
Bebeklerde bebeğin kulağını ovuşturması veya çekmesi.

KULAK AĞRISI İÇİN EVDE NELER YAPILABİLİR?
- Öncelikle çocuğunuzun ateşini ölçünüz.
- Çocuğunuzun işitme güçlüğü yaşayıp yaşamadığını kontrol edin. Başı sizden tarafa değil de diğer tarafa dönükken ona seslenerek sizi duyup duymadığını kontrol ediniz.
- Kulak akıntısı olup olmadığına bakınız.
- Çocuğunuzun bademciğinin çok fazla şişmiş ve kızarmış olup olmadığını kontrol ediniz. Bunu yapabilmek için iyi aydınlatılmış bir ortamda çocuğunuzun başını geriye itin ve boğazını inceleyerek "aaa" demesini isteyin. Bunu dediğinde bademcikler iyice gözükecek ve kızarmış veya şişmiş olup olmadığı görülebilecektir.
- Kulağın dışına akmış iltihap olup olmadığına bakınız. Ağrı bir iltihaplanmadan kaynaklı oluşmuş olabilir. Bu tür durumlarda iltihabın dışarı akmasına engel olacak pamuk veya benzeri bir nesneyi çocuğunuzun kulağına koymayın.
- Doktora gitmeden doktor bilgisi dışında kulağa herhangi bir şey sürmeyin ve damla damlatmayın.

KULAK AĞRISI İÇİN DOKTORA GİTMEK GEREKİR Mİ?
Çocuğunuzun kulağında ağrı varsa mutlaka en kısa sürede bir KKB uzmanına veya bulunduğunuz yerdeki en yakın sağlık merkezine gidin. Ağrının nedeni bir orta kulak iltihabı olabilir. Ağrı ile beraber yüksek ateş ve kulakta akıntı gibi başka semptomlar da varsa mutlaka hekim kontrolü gerekir. Çocuğunuz henüz şikayetlerini size söyleyemeyecek kadar küçük yaşta ise, benzinde solma var ise, ağrıdan kaynaklı huzursuz ve sürekli ağlıyorsa, durmadan kulaklarınla oynuyor ve kulaklarını ovuşturuyor ise vakit kaybetmeden doktora gitmek gerekir.

KULAK AĞRISI NASIL GEÇİRİLİR?
Kulak ağrınız derideki iltihaptan kaynaklı değilse ağrıyı hafifletmek açısından bir pet şişenin içine sıcak su koyarak şişeyi havluyla sarın ve kulağınızın üzerine koyun. Eğer kulakta iltihap söz konusuysa ve akıntı varsa iltihap durumu geçinceye kadar banyo yapılırken kulağa su kaçmamasına dikkat edilmelidir.

Kulak ağrısı için doktora gidildiğinde doktor hastayı muayene eder. Muayene sonucunda ağrının bir enfeksiyondan mı yoksa başka bir durumdan mı kaynaklı olup olmadığını belirler. Eğer ağrı enfeksiyon kaynaklı ise antibiyotik tedavisi vererek ilaç reçete edecektir. Enfeksiyon kaynaklı değil ise ağrının kaynağını tespit eder ve ona göre önerilerde bulunur veya ağrı uzmanlık alanı dışında ki bir bölgeden kaynaklı ise sizi uygun branştaki hekime yönlendirir.