23 Ocak 2012 Pazartesi

Kültür Alınması Nedir?

Sponsorlu Bağlantılar:


Boğaz ve burundan niçin kültür ve yayma proparat, yani froti alınır?

Sağlıklı ağız, boğaz, burun mukozası türlü türlü mikrop, virüs ve mantarlarla örtülüdür.

Mukoza tabakası ve bu küçük canlılar birbirlerine karşı saygılı bir mesafe içinde barışçıl bir yaşam sürdürürler. Gerçekten etkili bazı bakteriler bedenlerinde yaşar, dahası üreyip çoğalırken kendilerinin de sağlıklarının doruk noktasında kalabilmelerini anlamakta birçok kişi güçlük çeker.

Vücudun direnci azaldığında, bu bakteriler aradaki engeli yıkıp, mukoza altındaki dokulara saldırmaya başlarlar. Böylece hastalık yapan iltihap ve enfeksiyonlar meydana getirirler.

Burun, boğaz ya da yutaktan alınarak lam üzerine konulan bir yayma preparat, laboratuvara gönderilir ve mikropların üremesi için etüve (içerisinde belirli bir sıcaklığa ulaşılarak kurutma, mikrop üretimi ve dezenfeksiyon veya sterilizasyon gibi amaçlarla kullanılan alet)  konulur. Mikroskop muayenesi sonunda gerçek mikrop teşhis edilir.

Sonra, bu mikrobu en çabuk öldürecek olan özel antibiyotik ya da sülfamidi bulmak için ikinci bir test yapılır.

Aktif bir alerjinin varlığını gösteren belirli hücreler bu yayma preparatta mikroskopla çok defa doğrudan görülebilir. Habis hücreler bazen bu teknikle görülürler. Yayma preparatlar vücudun bütün öbür kısımlarından da alınabilir ve teşhiste son derece yararlıdırlar.