Yalancı Emzik. Ağlayan çocuğu teselli etmek için yalancı emzik vermek doğru değildir. Çünkü çocuk belki yeterli gıda almıyor veya bir ağrısı vardır da ondan ağlıyordur. Yalancı emzik, sadece çocuğun hakiki ihtiyacının bir müddet gizli kalmasına yardım edebilir. Fakat bir çok çocuk, yalancı emziğe alıştığında onu bırakmak istemezler. Diğer taraftan, annenin özen göstermesine rağmen yalancı emziği her zaman temiz tutmak kolay değildir. Bu yüzden emzik, çocuğun ağzına mikrop sokan bir araç olabilir.
Yalancı emziğin kötü özellikleri yanında kısa bir süreliğine ve özenle kullanılmasında sakınca olmayan haller de vardır. Mesela daima parmağını emmek isteyen çocuğa emzik verilmesi kötü bir uygulama değildir. Çünkü ileride bu alışkanlığı unutturmak için emziği vermemek mümkün olabilir fakat parmağını emmeyi unutturmak çok daha zordur.
Ağzına verilmediği takdirde katiyen uyumayan veya huysuzluk eden asabi çocuklarda da emzik kullanılabilir. Fakat geceleri, çocuğun emziği ağzından düştükçe bağırıp annesini kaldıracak kadar işi ileriye götürmesine de müsaade edilmemelidir.
Yalancı emzik kullanıldığı takdirde unutulmaması gereken kurallar vardır. Her şeyden önce emziğin son derece temiz tutulmasına dikkat ediniz. Yere düşünce kaynatmadan tekrar çocuğun ağzına vermeyiniz. Bunun için temiz bir bezin içinde ikinci bir emziğin hazır bulundurulması faydalı olur. Çocuğun hava yutmaması için, lastik ucunun delik olmaması gerekir. Aynı zamanda, çocuğun yutmaması için de emziğin arka tablası dediğimiz koruyucu kısmı yeterli derecede büyük olmalıdır. Çocuğunuzu bu alışkanlığından en kısa sürede, en geç 1 yaşına kadar vazgeçirmelisiniz.
Aramalar: yalancı meme kullanımı, bebek kaç yaşına kadar emzik emebilir, emzik kullanmanın sakıncaları var mıdır, emzik zararlı mıdır, kaç yaşında emzik bırakılmalı, yalancı memenin zararları, emzik hastalık yapar mı