28 Ocak 2012 Cumartesi

Adet Görmek Nedir?

Sponsorlu Bağlantılar:

Adet Görmek Nedir?
Bu sözcük, tam anlamıyla; her ay akmak (menstruation) demektir. Bilimsel tanımlama en kolay şöyle olabilir: Menstruation (menstrüasyon-âdet), düzenli bir biçimde, her yirmi sekiz günde bir oluşan olayların bir bölümüdür. Bu süre içinde kadında olup biten bu periyodik olayların sonucu, bir bebek kazanılmak için annenin hazırlanmış olmasıdır. Bu düzenli ve periyodik olaylar dizisinin kısa bir döneminde kadın bebek kapabilir. Bu bebek kapma olayına conception (konsepsiyon) denir.

vajina, vagina

Ergenliğe ermiş kız ya da kadında, her ay iki yumurtalıktan birinde oluşan, övül (yumurta) dediğimiz bir hücre vardır. Yumurtalık yumurta biçimindedir, iki tanedir. Her biri uterusun birer tarafında bulunur. Kuşkusuz, yerleri kadın karnının alt tarafındadır. Yumurta olgunlaştıktan sonra hemen yumurtalıktan çıkar. Fallop borusu denen yolda ilerler. Bu borular iki tanedir. Her birisi bir yumurtalıktan çıkar ve uterusun bir köşesinden, onun içine açılır. Ayın ortasına doğru cereyan eden bu olaya yumurtamn uterus içine yürümesi, ovulation (ovülasyon) denir. Eğer yumurta (övül) erkek bir hücre tarafından döllenmiş ise, boru içindeki yürümesine yine devam eder, uterusun içine ulaşır ve uterusun iç duvarını döşeyen zara saplanır. Bu döllenmiş yumurta şimdi bir insan yumurtasıdır. Uterusun iç duvarına yapıştığı bir yerde büyüyecek, gelişecek ve bir bebek yapacaktır.

Bu arada uterusun iç duvarını döşeyen sümüksü zarda bir hazırlık olur, buna nidation (nidasyon-yuvalaşma) denir. Yumurtayı beslemek amacıyla kalınlaşır, bol kan biriktirir. Eğer döllenme olmazsa, uterusun içini döşeyen bu zar (Endometrium) kalınlaşmaya da, kan biriktirmeye de ihtiyaç duymaz. O zaman, bu sümüksü uterus zarı (uterus mucosa'sı) hazırlıktan vaz geçip olduğu yerden parça parça kopar, biriktirdiği kanla birlikte azar azar dışarı atılır. Vagina yoluyla dışarı akmakta olan işte bu kana ya da bu tür kanamaya âdet kanaması (mentruation) denir.

Bu, her ay yeniden olur. Bu işler hep günü gününe olduğu için muntazam anlamına gelen (Regles) regl adını alırsa da, bazen düzensizlik de gösterebilir. Özellikle ilk başlangı'çta böyledir, sonradan tam düzene girer. Bu akıntı, kişiden kişiye değişerek üç ilâ altı gün sürer.

Açıklamanızı böyle, yani dürüst ve tam yapınız. Aynı şeyleri çok defa baştan anlatmak zorunda kalırsanız, sabırlı olunuz. Annesi tarafından menstruasyonlarının gelişine iyi hazırlanmış kız çocuk, vücudundaki çapraşık fonksiyonları daha iyi anladığına memnun olarak ve bir kadın olmanın arifesinde bulunmaktan kıvanç duyacaktır.

Aramalar: adet kanaması nasıl olur, adet nasıl gerçekleşir, kadınlar nasıl adet kanaması geçirir, adet görmek ne demektir, ovülasyon nedir, nidasyon nedir, konsepsiyon nedir