5 Ekim 2014 Pazar

İnsülin Direnci Neden Olur?

Sponsorlu Bağlantılar:

İnsülin direnci neden olur?

İnsüli­nin vücu t­ta tesirli olması için hücre zarındaki alıcılara bağlanıp hücreye girme­si ve etkisi­ni gösterme­si gerekmektedir­­. İnsüli­nin alıcılara bağlanmasını engelleyen  ya da bağlandıktan sonra hücreye etki etmesi­ni azaltan durumlar insülin direnci yapar­. Bunlar genel olarak genetik açıdan yatkın oluş, kilolu olmak, kortizonlu ilaç tedavileri, bel çevresi­nin artmış olması, yaşlanma, hareketsiz yaşam biçimi ve beslenme şekli (fast-food tarzı beslenme, karbonhidrat bakımında zengin hazır paketlenmiş besinler, dondurulmuş besinler, hazır meyve suları, gazlı meşrubatlar, mısır şekeri­nin kullanıldığı besinler, rafineri besinlerin tüketimi) insülin direnci yapa­bilir­­.

İnsülin direncine sebep olan hormonal hastalıklar nelerdir?

Yumurtalık kistleri, büyüme hormonu eksikliği ya da fazlalığı, strese yanıt olarak salgılanmakta olan kortizol ve adrenalin hormonunun çok salgılanışı, süt hormonun fazlalığı, tiroid bezi­nin az veya çok çalışması, parathormon yüksekliği, erkeklik ve kadınlık hormon eksiklikleri gibi hastalıklar insülin direnci oluşmasına neden  ola­bilir­­.

Sağlıklı kişilerde insülin direnci ola­bilir mi?

Sağlıklı kişi­lerin yaklaşık %25’de insülin direnci ola­bilir­­.

İnsülin direncin­den  ne zaman kuş­ku etmek gerekir?

Diyet ve egzersize rağmen  kilo verememe, bitkinlik halsizlik, çabuk acıkma, geç doyma, yemeklerden  2-3 saat sonra olan acıkma hissi, sabah yorgunlukları, öğle yemeğidan sonra yorgunluk, uyku basması, el­de ayakta titreme, soğuk soğuk terleme ve baygınlık hissi, tatlı yemek isteği (gece uykudan kalka­rak tatlı bir seyler yemek), giderek kilo alan bireyin ailesinde tombul ve diyabetli insanların varlığı hallerinde ya da yukarıda bahsedilen  hormonal bozukluk hallerinde insülin direncin­den  kuş­ku etmek gerekir­­. Böyle hastalarda bilhassa karın etrafın­da yağlanma artışı görülebilmektedir­­.