4 Ekim 2014 Cumartesi

Normal Doğumun Faydaları

Sponsorlu Bağlantılar:

NORMAL DOĞUMUN FAYDALARI

İsmin­den  de anlaşılacağı ­gibi doğumda normalde olması gereken, normal doğumdur (diğer adı spontan vajinal doğumdur), bu sebepten  ötürü şüphe­siz sezaryen  ameliyatı ile gerçekleşen  doğumlara göre bir­takım avantajları, anne ve bebek yönün­den  faydaları vardır­­.

Normal doğumun bebek açısından faydaları:
- Normal doğum ile dünyaya gelen  bebeklerde solunum sıkıntısı gelişim rizikosu daha azdır­­. Bunun nedeni bebeğin doğum kanalın­dan geçerken  uğradığı baskıdan ötürü akciğerlerindeki amnion suyunun atılışı olarak düşünülmektedir­­.
- Bebeğin normal doğum esnasın­da doğum kanalın­dan geçerken  ağzı ile temas ettiği bakterilerin bağışıklık sistemi­nin gelişmesinde faydalı rol oynadığı düşünülmektedir­­.
- Normal doğumun ilerleyişi esnasın­da bebekte meydana gelen  hormonal dalgalanmaların bebeğin doğum sonrası anne ile bağlantı kırmasın­da faydalı olduğu düşünülmektedir­­. Normal doğum esnasın­da bebekte salgılanmakta olan endorfin hormonu (mutluluk hormonu ) bebeğin kordon kanın­da tespit edilmiştir­­. Bu hormonlar bebeği dış ortama hazırlar­.
- Normal doğum ile doğan bebeklerin anne memesi­ni emme, memeye masaj yapma gibi becerileri­nin daha iyi olduğu gözlemlenmiştir­­.
- Normal doğumdan sonra anne ile bebek arasın­da cilt tema­sı daha hızlı ve ba­sit gerçekleşir­­. Bu temas bebeğin anneye bağlanışı ve gelişimi yönün­den  çok önemlidir­­.
- Normal doğumla dünyaya gelen  bebekler sezaryen  ile doğanlara göre yoğun bakıma daha az alınırlar­. (Genellikle riskli doğumların sezaryenle gerçekleşmesin­den  kaynaklana­bilir­­.)

Normal doğumun anne açısında faydaları:
- Normal doğum sonrası annenin iyileşme­si ve günlük hayata dönme süresi çok kısadır­­.
- Normal doğum yapmış olan anneler hastaneden  daha kısa bir zaman­da taburcu edilirler­. Bu hem sağlık yönün­den  hem parasal açıdan anneye fayda sağlar­.
- Normal doğum yapmış olan bir anne büyük bir güven  ve başarma duygusu hisseder­.
- Normal doğumda sezaryene göre "doğum esnasın­da anne ölüm oranı" daha azdır­­.
- Normal doğum yapmış olan annenin rahminde bir kesi ya da hasar oluşmadığı için sonraki doğumları­nı da normal yolla yapma şansı bulunmaktadır­­. İleriki hayatın­da geçirebileceği karın ameliyatları için bir risk taşımaz­.
- Normal doğumda doğumdan sonra enfeksiyon ve kanama benzeri komplikasyonlar(istenmeyen  durumlar) daha azdır­­.
- Normal vajinal doğum yapmış olan annenin doğumdan sonra­ da ağrı şikayeti sezaryene göre çok azdır­­.