19 Ocak 2013 Cumartesi

Apandisit Türleri Nelerdir?

Sponsorlu Bağlantılar:

Apandisit Hastalığı Nedir?

Apandisit hastalığı, kör bağırsakta yer edinen apendiksin iltihaplanma yoluyla apandisit rahatsızlığını ortaya çıkarmaktadır. Apandisit hastalığı sıklıkla görülebilmektedir ve tedavi süreci başlamaz ise korkulmasını gerektiren bir hastalık olarak oldukça önemlidir. Bağırsak çıkıntısı olarak da bilinen apendiks, içerisinden hiçbir türlü besin gıdalarını geçirmemektedir. Apendiks elastik ve hareketli bir yapıya sahip olarak kalınbağırsağın giriş bölümünde yer edinen körbağırsağa ve incebağırsakla da temas kurma potansiyelinin olduğu yerin hemen arkasından bağlanabilmektedir. Ayrıca apendiks karaciğer organının alt tarafına ve böğürün sol kısmına da yön alarak yerleşebilmektedir. Eğer ki apendiks olması gereken yerde bulunmayarak buralara doğru yol almış ise hastalığın teşhis koyulması gerekilen zamanda oldukça güçlükler çıkartabilir ve bu zaman zarfı uzayarak tedavinin geç başlamasına sebebiyet verebilir. Apendiksin anatomik yapısını temel aldığımızda katmancıklar meydana çıkmaktadır ve bunlar üç şekilde yer alır. 1. Dış zar (seröz) sıvı yapıda, 2. Kas tabakasından oluşan katman ve 3. Bol miktarda lenf dokulu mukoza katmanıdır. Lenf doku miktarının fazlaca olmasından ötürü bu apendikse bademcik bağırsağı da denilebilmektedir. YAZININ DEVAMINA GİT

Sponsorlu Bağlantılar:


Apandisit Hastalığının Belirtileri Nelerdir?

Apandisit hastalığının belirtilerinde iki farklı tip karşımıza çıkmaktadır. Bunlardan ilki kronik apandisittir. Ve bu apandisit tipinde karın ve kasık bölgelerinde meydana gelen şiddeti az ama sıklığı fazla görülen ağrılar / sancılar mevcuttur. Ameliyat (cerrahi) operasyon için acele edilmemekle birlikte mide bulantıları, kusmalar ve ateşlenmeler de görülmemektedir. Görülse bile ender rastlanmaktadır. Diğer apandisit türü de akut olarak belirlenmiştir. Bu akut apandisit türünde hastalık çok şiddetli sürmesinden dolayı ameliyat ( cerrahi) operasyonun biran önce ve zamanı geçirilmeden yapılması gerekir. Apandisit hastalığında bu faktör çok sık yaşanmaktadır. Akut apandisitte üç farklı cinsten meydana gelir ve bunlar; irinli, kangrenli ve mukuslu olarak ayrılmaktadır.

Apandisit Türleri

Mukuslu apandisit belirtileri; iltihaplanmayı arttırarak apendiksin büyümesine sebebiyet vermektedir. Bunun gelişiminde tedavi yöntemleri uygulanmaz ise diğer cinse geçiş yapmaktadır.

İrinli apandisit belirtileri; bulunduğu bölgede apse ve benzeri olumsuzluklar oluşturarak bağırsağın bölümlerine sıçrayabilmektedir. Ülser hastalığına kadar yol açabilmektedir.

Kangrenli apandisit belirtileri; kanın pıhtılaşma özelliğinden dolayı apendiks bölgesine doğru gelmeye çalışan kanın miktarı azalma seyri gösterebilmektedir. Ve devamında da kanla beslenemeyen doku ölerek, apendiksin kopmasına yol açar. Tüm bu tiplerin genel belirtileri ise; ateşlenmelerin olabilmesi, şiddetli ve sık yaşanabilen ağrılar / sancılar, kusmalar ve mide bulantılarının yaşanması, ishal ve neticesinde iştahsızlık ve hatta kabızlık gibi durumların da görülmesi muhtemeldir.