25 Ocak 2013 Cuma

Erkeklerde Obezite (Aşırı Kilo Problemi)

Sponsorlu Bağlantılar:

ERKEKLERDE OBEZİTE

Obezite her ne kadar kadınlarda daha fazla görülsede aşırı kilo nedeniyle ölüm oranları erkeklerde daha fazla görülmektedir. Obezite ve kilo fazlalığı giderek artmakta ve toplum sağlığını olumsuz etkilemektedir. Obezite, tansiyon, şeker hastalığı, yüksek kolesterol ve bunlarla beraber kalp damar hastalıkları, kalp krizi gibi hastalıklara sebep oluyor.
erkekte obezite, aşırı şişmanlık

OBEZLİK NASIL BELİRLENİR?
Kişinin obez olup olmaması karın bölgesinde, iç organları saran yağlanmanın en kolay şekilde belirlenmesi bel çevresinin ölçülmesi ile mümkündür. Bu oran erkeklerde 102 cm. üzeri, kadınlarda ise 88 cm üzeri yüksek risk grubu oluşturmaktadır. Diğer bir ölçüm yolu ise bel – kalça çevresi oranının alınması ile bulunur. Bu oran 0,85 üzerine çıktıkça riskin arttığı gözlemlenmektedir. YAZININ DEVAMINA GİT

Sponsorlu Bağlantılar:


OBEZİTEDE KADIN İLE ERKEK ARASINDAKİ FARKLAR?
Genel olarak bakıldığında toplumda kilo fazlalığı ve obezite kadınlarda daha çok görülmektedir. Fakat obezitenin doğurduğu kronik hastalıklar ve bunun sonucu gelişen kalp-damar hastalıkları ve bunlara bağlı ölümlere bakıldığında erkeklerde risk oluşturmaktadır. Yağ dokusunun dağılımına baktığımızda; Erkekler kilo aldıklarında yağlanma göbek kısmında olmakta iken, kadınlarda bu oran daha çok kalça, kol ve bacaklarda olmaktadır. Bu farka neden olan şey ise Östrojen (kadınlık hormonu)’dur.


Östrojen eksikliği olarak da tanımlanabilen menopoz dönemiyle beraber, yağ dağılımındaki fark da ortadan kalkmaktadır. Bazı kadınlarda da göbek etrafında yağlanmanın olduğu gözlemlenmekle beraber kol ve bacakların da nispeten inceldiği görülmektedir. Aynı şekilde menopoz dönemindeki kadınlar ile aynı yaş grubuna dâhil erkekler arasında kalp-damar hastalıkları görülme sıklığı ve bunlara bağlı ölümlerin de eşitlendiği görülmektedir.

OBEZİTEYE KARŞI YAPILMASI GEREKENLER?
Elbette ki ilaç tedavisinden önce doğru beslenme sağlıklı bir yaşam tarzını erken yaş döneminde benimsemek gerekmektedir. Böylelikle erken yaşta hareket etmek, egzersiz yapmak önemsenmeli, televizyon başında, bilgisayar başında uzun zaman harcanmasından kaçınılmalıdır. Televizyon seyrederken yemek yemekten uzak durmalı. Beslenme konusunda temel prensipler arasında öğün atlanmaması ve yiyecek gruplarının bilinçli olarak her grupta sağlıklı olanlarının tercih edilmesi obezite riskini azaltıyor.

Kilo kontrolü için kişi kendini düzenli olarak tartması ve kendini kontrol etmesi önerilir ve çabuk zayıflama diyetlerinden uzak durulmalıdır.