Doğumdan Sonra Ne Yapılır?
Bebek doğumda, koruyucu amnios sıvısını terk eder. Göbek kordonunun kesilmesiyle, kendisine oksijen ve gıda sağlayan plasentadan kesin olarak ayrılır.
Anne vücudu dışındaki kendi yaşamına geçiş, yeni doğan bebek için çok büyük bir değişikliktir. Bebeğin ilk soluk alışıyla ciğerlerin kendi çalışması başlar. Sindirim organları göreve hazırlanır; aldığı gıdayı sindirir, işe yaramayan maddeleri dışarı atar. Diğer organlar da yeni ortamın koşullarına uymak zorundadır. Bebeklik dönemi, anne vücudu dışındaki yaşama uyma çabalarının sonucu olarak, itinalı dikkat ve kontrol isteyen birtakım özellikler gösterir.
Doğumdan hemen sonra bebeğin kalp çalışması, solunumu, refleksleri, cilt rengi gibi önemli hayatsal fonksiyonları yönünden bir doktor tarafından kontrol edilmesi ve doktorun bu konudaki kanısının bilinmesi gereklidir. Yapılan ilk tıbbi kontrolden sonra, bebeğin, doğumun 5-10. günleri arasında ikinci kontrolü yapılmalıdır. Doğumdan hemen sonraki dönemde yapılan her iki kontrol de, muhtemel hastalıkların erken teşhisi yönünden alınan ilk tıbbi tedbirdir.