17 Ocak 2013 Perşembe

Damar Sertliği Olanlar Nasıl Beslenmelidir?

Sponsorlu Bağlantılar:

Damar Sertliği Olanlar Nasıl Beslenmelidir?

Bugün, normal tansiyon inip çıkmalarının kontrol altına alındığı kesinlikle bilinmektedir. Aşırı yoğun çalışılan dönemlerde ya da aşırı heyecanlarda tansiyon çok yükseğe çıkabilir. Yalnız seneden seneye normalin üstünde kaldığı hallerde damar sertliği düşünülebilir. Şunu da unutmamak gerekir, damar sertliğine rağmen hayatından memnun olup yaşayanlar pek çoktur. Bu hastalık damarlarda parafinimsi katıca bir madde olan kolesterolün birikmesinden olur. Çoğu kez de tansiyon yükselmeden önce damarlarda sertlik başlar. Ve zamanla kalın kolesterol tabakası damarları dar bir kanal haline getirir. Dolaşımdaki kan miktarı aynı kaldığı için kalbin yükü ve kan basıncı artar. Kalbe giden damarların kolesterol ile dolarak tamamen tıkandığı zaman çok ciddi hayati tehlike başlar.

Eskiden damarlardaki bu sertleşme olayı pek önemsenmezdi. Doktorlar ve hastalar yaşlılıktan ileri geldiğini kabul eder, hastalıkla adeta uyuşurlardı. Bugün tablo değişmiştir. Bugün bir çok insan kolesterol dengesine dikkat ederek; yağsız diyet, vitaminler, taze sebze suları ile bu ciddi durumun önüne geçerek sağlıklı beslenmektedirler.

Bir çok ünlü doktor ve beslenme uzmanı tarafından yapılan araştırmalar sonucunda damar sertliğinin sebebinin hatalı yemek tarzında olduğu meydana çıkmıştır. Bunu bilmeniz gerçekten çok önemlidir, eğer bilmiyorsanız bu yazıyı okuyarak öğrenecek, belki de hayatınızı kurtarmış olacaksınız. Beslenmede yapılan bu hata, özellikle B vitaminlerinden üçünün ocholin, betain, inositol'ün yeterli miktarda alınmamasından ileri gelmektedir. B vitaminleri grubu bol miktarda alındığı zaman yavaş yavaş damar sertliğinin iyiliğe doğru gittiği bilinir. Bu vitaminlerle kolesterol, damar duvarlarından çözülmekte ve kan akımının şiddeti tekrar normal haline dönmektedir. Bu durumun normale dönmesi bir kaç ay ila bir seneye hatta daha fazla sürebilmektedir. Bunu bilerek sabırlı olmalısınız. Tansiyonunuzun iyileşebileceğini, kolesterol adı verilen bu parafinimsi maddeden kurtulup normal fonksiyona kavuşacağınızı düşünün.

Diğer B vitaminleri ile cholin, betain ve inositol bira mayasında olduğu kadar kepekli buğday ezmesinde, karaciğerde, diğer tahıllarda bulunur.

Kalbinizi genç tutmak istiyorsanız, yediklerinizin B vitaminlerinin doğal kaynaklarından olmasına dikkat ediniz. Kolesterolü düşürmeniz için beslenirken tavsiye edilen gıdalar; kepekli buğday, mısır gevreği, makarna, pirinç, bulgur, yağsız süt, az yağlı yoğurt, az yağlı peynir, balık, istiridye, hindi eti, yağsız sütle hazırlanan tatlılar, aşure, badem, ceviz ve kestane gibi yiyeceklerdir. Bunlara ilave olarak bütün sebzeler, kuru baklagiller, haşlanmış patates, yumurta akı, çay, kahve ve düşük kalorili meyve suları.

Damar sertliği açısından kaçınmanız gereken gıdalar ise;

Poğaça, açma gibi unlu mamuller.
Tam yağlı süt, tam yağlı peynir, yağlı yoğurt ve kaymak gibi süt ve süt ürünleri.
Karides, kalamar, havyar vb. deniz mamulleri.
Kırmızı et, sosis, salam, pastırma, sucuk, ördek eti ve kaz eti gibi et ve et mamulleri.
Baklava, dondurma, kremalı pasta, puding, çikolatalı tatlı gibi tatlılar.
Hindistan cevizi, tuzlu konserve şeklindeki sebzeler, cipsler, mayonez, yumurta sarısı, kullanılan hazır salata sosları, tereyağı, iç ve kuyruk yağı, aşırı tuz tüketimi ve margarin kullanımından kaçınmak gerekir.