3 Ocak 2013 Perşembe

Komplikasyon Nedir?

Sponsorlu Bağlantılar:

KOMPLİKASYON

Vücudumuz aşırı karmaşık ve çözülmesi çok zor (komplike) bir yapıya sahip olduğu için mesele sağlık olduğunda beklenmeyen bir çok olaya rastlanır. Bunların bir kısmı iyi olduğu gibi bir kısmı da kötü gelişmelerdir. Komplike bir yapı olan vücuttaki gelişmeler hiçbir zaman tam anlamıyla kestirilememektedir.

KOMPLİKASYON NEDİR?

Her hangi bir hastalığın gidişatı sırasında hastalığa ve hastalığın değişime uğrayarak ağırlaşmasıdır. Komplikasyonlar hastalığın gidişinde daha farklı gelişme gösterirse de aynı hastalığa bağlı olarak lezyonlardan kaynaklı olabilmektedir. Bu durma bir örnek vermek gerekirse kalp krizinde birçok komplikasyon görülmektedir. Enfarktüs çok yaygın ise kalp kası yırtılabilir ve kalbin çevresi kan ile dolarak hastanın ölümüne yol açar.
komplikasyon nedir, komplikasyon ne demek

Zatürrenin komplikasyonu olarak hastalığa yol açan mikroplar kan yolu ile yayılır ve uzak bölgelere yerleşirler. Bu durumda menenjit, peritonit, artrit, gibi enfeksiyonlara neden olabilir. Genellikle uzun süre yatan hastalarda gözlemlenen en sık komplikasyonlar arasında bronkopnömoni, bacak toplardamarında flebotromboz ya da tromboflebit başta gelmektedir. Bu tarz komplikasyonlarda genellikle hasta hayatını kaybetmektedir. Komplikasyonlar hastanın ve doktorun elinde olmadan gelişen olaylardır. Ameliyatlar ne kadar steril ortamlarda yapılırsa yapılsın enfeksiyon riski her zaman vardır. Enfeksiyon gelişir ise bu bir komplikasyon demektir. Bu durum ne doktorun hatası ne de yapılan ameliyatın başarısızlığı olarak değerlendirilmemelidir. Tamamen istem dışı gelişen bir olaydır.