KOLESTEROL YÜKSEKLİĞİ NASIL ANLAŞILIR?
Kolesterolün yüksek olup olmadığı basit bir kan testi ile anlaşılabilir. Gelişmiş laboratuvar cihazları ile sonuç bir kaç saat içerisinde verilebilmektedir. Parmaktan kolesterol ölçümü yapan cihazlarda kullanılmaktadır. Bu cihazlarda çok yüksek oranlarda doğru sonuçlar vererek kolesterolü ölçmektedir. Özellikle gelişmiş ülkelerde insanlar bu aletleri alarak evlerinde bile kendi kolesterollerini ölçebiliyorlar.
Kolesterol ölçümünde 3 ana birimin değerlerine bakılır. Bunlar Total kolesterol, kısaca HDL adını verdiğimiz yararlı kolesterol ve LDL dediğimiz zararlı kolesterol değerleridir. Total kolesterol değerinin 200 mg/dl'nin altında olması gerekir. HDL parametresinin 40 mg/dl'nin üzerinde olması gerekmektedir. Ölçümün yapıldığı kişinin herhangi bir kalp ve damar rahatsızlığı yoksa, LDL yani zararlı kolesterol değerinin de 100-120 mg/dl arasında olmalıdır. Bu hastalıklara bir kez yakalanmış ise LDL 100 mg/dl'nin altında olmalıdır. Yine, kalp ve damar hastalıklarına bir defa yakalanmış kişi de, ayrıca kolesterol oranını etkileyecek başka risk faktörleri de bulunuyorsa LDL değeri 70 mg/dl'nin altında olmalıdır.
Yukarıdaki normal değerler, laboratuvarlar arasında, cihazların teknik yapısıyla da ilgili olarak bir miktar farklılıklar gösterebilir. Ölçümlerin dökümlerini aldığınızda, orada genellikle referans aralık dediğimiz hangi değerler arasında olması gerektiği de yazar. Yine döküm üzerinde grafiksel olarak, değerlerinizin normalden yukarı veya aşağıda olduğu özellikle belirtilir.