16 Ocak 2013 Çarşamba

Erkeklerde Kıl Dönmesi

Sponsorlu Bağlantılar:

KIL DÖNMESİ NEDİR?


Kıl dönmesi; kıl, tüy, cilt döküntüsü ve elbise tozu gibi yabancı maddelerin sonradan oluşan delik aracılığıyla cilt altına yerleşip yumak oluşturmasıdır. Delik bilinmeyen bir sebeple oluşmakta olup en akla yatkın teori; kılın kalçanın sürtünme hareketiyle dönen bir matkap ucu gibi cildi delmesi sonucunda kıl dönmesi oluşmaktadır. Meydana gelen bu delikte enseden dökülen kıllar ve diğer yabancı cisimlerin yerleşmesi ile birikir. Doku içine yerleşen bu yabancı maddeler vücutta oluşan bir zarla kapatılarak sinüs haline getirilir. Tedavide bu sinüs veya içeriğinin alınması esastır.
erkeklerde kıl dönmesi

Kıl dönmesinin meydana gelmesinde birkaç kıl yeterli olur. Ancak kişide herhangi bir şikayet yapmadan binlerce kıl birikebilmektedir.

KIL DÖNMESİ NEDEN OLUR?


Kıl dönmesi hastalığının neden kaynaklandığı tam olarak bulunmaktadır. İki teori ortaya atılmaktadır. Birincisi; doğumsal olduğu varsayımı. Kuyruk sokumu bölgesi, embriyolojik gelişmemiz sırasında önemlidir. Burada oluşan kıl hücreleri nadiren de olsa kıkırdaktaki, kemik ve diş gibi potansiyel hücreler, zaman içinde gelişip vücut tarafından dışarı atılmaya çalışılır. İkincisi; sonradan kazanılan bir hastalık şeklinde açıklar. Bu açıklamada ise kıllar sürtünme yolu ile dışarıdan içeri doğru girmektedir. Genellikle ağrı, kaşın şeklinde kendini gösterir.

Erkeklerde kıl dönmesi genellikle 15-40 yaş arasında görülür. Daha çok genç, erişkin ve zamanının çoğunu oturarak geçiren(bankacı, şoför...)görülür. Erkeklerde meydana gelme olasılığı kadınlardan 3 kat daha fazladır.
kıl dönmesinin tedavisi

KIL DÖNMESİ TEDAVİSİ?


Uzun yıllardır uygulanan ameliyatla tedavi de; Narkoz riski, Ameliyat sonrası ciddi ağrılar oluşması,15-30 gün iş gücü kaybı,% 5-40 arasında tekrarını göstermektedir. Yataklı tedavi yapılmasından dolayı daha pahalı olması, Enfeksiyon, Pansuman(açık bırakılması durumunda 4-6 ay kadar sürebilir) gibi nedenlerden dolayı doktorları yeni ameliyat teknikleri ve tedavi modellerini kıl dönmesi için geliştirmektedir. Şimdilerde en yaygın uygulanan ameliyatsız tedavide; Baş ve omuzdan aşağı düşerek kuyruk sokumuna yerleşip yumak yapmış kıllar toplandıkları boşluktan 2-3 mm boyutlardaki aletlerle çıkartılır ve oluşmuş kapsülün içi kıllardan arındırılır ve kıl dönmesinin sebebi ortadan kalkar.

Kılların alınması ile birlikte 2-4 santimetreküp genişliğinde bir boşluk oluşur ve oluşan bu boşluğu yok etmek amacıyla kimyasal maddeler verilir.