12 Ocak 2013 Cumartesi

Uzun Bir Ömür İçin Vitaminlerin, Minerallerin ve Proteinlerin Önemi

Sponsorlu Bağlantılar:

Vitaminler ve Mineraller

Proteinler vücudun en fazla ihtiyaç duyduğu maddelerdir. Vücudun sağlıklı bir şekilde ayakta durmasına yardım ederler. Karbonhidratlar ve yağlar ise birer enerji kaynağıdırlar. Vitaminler de bunların en iyi dostlarıdır. Sayısız fonksiyonları vardır. Vücudumuz için en önemli olan bazı vitaminlere bakalım.

A vitamini: Güzellik vitaminidir de diyebiliriz. Deriye canlılık, tazelik verir, yumuşatır. Gözlerin ışıltılı bakmasını sağlar. Enfeksiyonlu hastalıklara karşı vücudun direncini arttırır.

B grubu vitaminleri: Sürekli olarak gelişmektedirler. Sinirleri ve kalbi kuvvetlendirir, normal bir sekresyon (salgılama) için çok mühimdir.

C vitamini: Hücreleri gençleştirir, vücut direncini arttırır ve vücuda yumuşaklık verir.

D vitamini: Diş ve kemikleri kuvvetlendirir. Aynı zamanda gerginliğe karşı da iyi gelir. Vücutta kalsiyumun tutulmasına ve böylece kullanılmasına yardım eder.

E vitamini: Yaşlılık hastalıklarına karşı korur.

Vücudumuzun, hayat ve gençliğe bağlılığımızı uzatabilmek için bir de maden tuzlarına ihtiyacı vardır. Maden tuzları vücutta suyu tutar. Salgı bezlerinin fonksiyonlarına etki eder. Ve kan ile doku suyunda asit ve alkali içeriğini düzenler. Kalsiyum ve fosfor, kemik ve dişlere gereken sertliği verir. Kalsiyum + D vitamini sinirleri kuvvetlendirir ve yatıştırır, gerginliği alır ve uykuyu getirir. Yaşlıların kalsiyuma oldukça ihtiyaçları vardır. Demir, kandaki oksijen ve karbondioksit alış verişini düzenler.

İyot, enerjiyi arttıran ve vücutta yağ birikmesini önleyen tiroksinin elde edilmesinde tiroidleri korur.

Uzun bir ömür için en ideal beslenme tarzını en başta albüminli maddeler (süt, bilhassa yoğurt, yumurta, yağsız et, yağsız balıklar, taze peynirler) ile yeşil ve sarı sebzeler, sebze ve meyve suları, rafine edilmemiş un ve diğer hububat unları (*) teşkil eder. Belli bir yaş üzerindeki insanların beslenmelerini vitamin ve minareller ile tamamlamasında fayda vardır.

Vitaminleri ve mineralleri doğal yollardan almak gerekir. Vücudun vitamin ve mineral ihtiyacı için vitamin hapları kullanmamak gerekir. Çünkü sağlıklı bir beslenme esası olmadıkça haplardan fayda gelmez. Yemeklerinize bol miktarda kalsiyum ve A vitamini ihtiva eden besin maddeleri ilave ederseniz, uzun bir hayat sürmek için ilk adımı atmış olursunuz.

Diğer taraftan yapılan tetkiklerden anlaşılmıştır ki, gıdamızda önemli besin maddelerinden, albüminli maddelerde bulunan aminoasitlerin eksikliği insan ömrünü kısaltmaktadır. Klinik olarak bu maddelerin ömrü uzattığı kanıtlanmıştır.

Albüminli maddeler, B grubu vitaminleri... Uzun bir ömür için, birinci sınıf proteinli maddelere B vitamini grubunun ilavesi gerekir.