31 Ocak 2013 Perşembe

Testis Problemleri Nelerdir?

Sponsorlu Bağlantılar:

TESTİS PROBLEMLERİ


Testis dönmesi veya torsiyonu, şiddetli ağrı ve şişlik yaratan bir hastalık türüdür. Bu sorunla karşılaşan hastalar birkaç saat geç kaldıkları takdirde organ kaybı yaşanmaktadır.

Hidrosel nedir?
Testisi çevreleyen zarların arasındaki sıvının miktarının artmasına hidrosel(su toplaması) denir. Normalde testisle torba arasındaki zarlarda 5-10 cc sıvı vardır. Değişik sebeplerle zarlarda bulunan sıvı üretiminin artması ya da geri emiliminin artması torbaların şişmesine neden olur ve çok ciddi bir hastalık değildir. Estetik açıdan huzursuzluk vererek kişiye rahatsızlık verir. Ultrasonla yapılan teşhiste testiste herhangi bir patoloji emaresi yok ise ve tümör tarayıcı kan testleri negatif ise bu iyi huylu bir hidrosel olarak kabul edilir. Eğer tümör testleri pozitif ise acilen cerrahi operasyon gerekir.

Testislerden birinin diğerine oranla yukarıda durması
Bu durum herhangi bir rahatsızlık ya da hastalık teşkil etmez ve yürüme açısından kolaylık sağlayan bir durumdur. Herhangi bir tedaviye gerek görülmeyen bir olaydır.

Testislerdeki damar genişlemesi, üreme için engel mi?
Bu tarz bir rahatsızlıkta yapılan test sonucu üremeyi tehlikeye sokan bir sorun çıkarsa mikrocerrahi varikosel ameliyatı yapılmaktadır. Tabi bu durumun öncesinde ise spermiogram tahlili yapılması gerekir.

Tek testis hastalık habercisi midir?
Tek testise sahip olan kişilerde kısırlık faktörü çok yüksektir. Bu konuda yapılması gerekenler henüz çok iyi aşamalarda değildir.