13 Ocak 2013 Pazar

Erkeklerde Meme Büyümesinin Tedavisi

Sponsorlu Bağlantılar:

ERKEKLERDE MEME BÜYÜMESİ

Bu duruma halk dilinde meme büyümesi, tıp dilinde jinekomasti denilmektedir. Erkek memesinin küçük olması kadınlık hormonu seviyesinin düşük olmasından kaynaklanır. Erkeklerde meme büyümesi genelde erginlik döneminde görülmektedir ve % 35-65 erkek bu sorunla karşılaşır. Genç ergenlik zamanına yaklaştıkça bu oran % 8'lere kadar düşer. Fakat yaşın ilerlemesi ile görülme oranı tekrar artarak %30'lara yükselir. Hastalar, ağrı, gerginlik ve şişkinlik gibi sebepler ötürü doktora başvururlar.
jinekomasti, erkekte meme büyümesi

Görüntüsel olarak da hasta meme büyümesinden rahatsız olmaktadır. Sonra ki zamanlarda bu hastalık meme kanseri riski taşıyabilmektedir. Bazen de erkekte meme büyümesi herhangi bir sebep olmaksızın ortaya çıkabilir. Ancak neden olabilen etkenler olabilir. Bunlar; Testosteron üretiminin azalması, Östrojen üretiminin arttığı hastalıklar(Testis Tümörleri, Böbreküstü bezi tümörleri), Şişmanlık, Karaciğer fonksiyonunu etkileyen hastalıklar, Tiroid fonksiyondaki bozuklukları, Böbrek yetmezliği, bazı antidepresan ilaçlar, vücut geliştirme sırasında alınan Anabolik steroidler (anabolan, sustanon), bazı mide ilaçları(cimetidine içeren),alkol kullanımı, marihuana ve eroin kullanımı erkekte meme büyümesine neden oluşturabilmektedir.

Erkeklerde görülen meme büyümesi tedavisinde Yeni doğmuş bebeklerde ve ergenlik dönemindekiler için beklemek gerekmekte olduğu söylenir. Çünkü oluşan jinekomastinin kendi kendini tamir etmesi beklenir. Fakat ilaç kullanımı veya belli bir hastalık sonucunda kendini göstermişse ilaç kullanımını değiştirmek veya mevcut hastalığın tedavisi için uğraşmak jinekomastiyi ortadan kaldırarak iyileştirir. Eğer bu hormonlardan kaynaklı ise hormon tedavisi uygulanmalıdır.

Jinekomastiyi düzeltmek için ameliyatta yapılabilir. Fakat ameliyata uygun hasta olması gerekmektedir. Bunlar; sıkı ve esnek bir cildi olanlar obez veya aşırı kilolu erkeklerde bu faktörleri ilk önce, egzersiz ya da kilo kaybı ile düzeltmeye çalışması gerekir.