HAMİLELİKTE CİNSEL İLİŞKİ DÜŞÜK YAPAR MI?
Her ne kadar gebeliğin asıl yükünü kadın taşırsa da, babanın da doğumda çok büyük rolü vardır. Gebe kadının, özellikle bu 9 ay süresinde çok ihtiyaç duyduğu sevgi ve güvenliği ancak kocası sağlayabilir. Kocanın şefkat dolu sevgisi, ortaya çıkan tüm sorunlarla etkin olarak uğraşması, gebe kadına yapılabilecek en büyük yardımdır.
Koca, kendisini karısına göre ayarlamalı, karısının bedensel ve ruhsal tüm sorunları ile yakından ilgilenmelidir. Koca bunu ne denli iyi başarırsa, karı-koca birbirlerine ve müşterek çocuklarına daha sıkı bağlanırlar. Kadın, kocasını tüm sıkıntılarına ortak etmeye çalışmalıdır.
Baba, henüz doğmamış bebekle elbette ki anne kadar yoğun yaşayamaz. Bu nedenle de gebeliğin ilk günlerinde karısına pek yardımı olamaz. Babayla çocuğu arasında aracı olmak, anne için güzel bir görevdir. Bu takdirde çocuk, eşler arasına bir yabancı olarak değil, ailenin bireyi olarak katılır.
Koca, cinsel ilişkilerde de karısının isteklerine uymalı (örneğin, kadın hangi duruşu seçiyorsa, koca buna uymalı) ve karısına her zamankinden daha büyük sevgi ve şefkatle yaklaşmalıdır. Koca, özellikle karısına karşı eskisinden daha saygılı ve anlayışlı olmalı, karısının ihtiyaçlarını gidermeye çalışmalıdır. Kadınların çoğunda, gebelik dönemindeki cinsel arzular, normal dönemdeki arzularından daha azdır. Kadının bu tutumu hiç bir zaman anormal değildir. Ancak, kadın bu durumunu kocasına sık sık hissettirmemelidir. Hamileliliğin ilk bir kaç ayında bazı doktorlar cinsel ilişkiyi önermezler fakat bu bilimsel açıdan kanıtlanmış değildir. Bu dönemde başka nedenlerden kaynaklı bir düşük tehdidi yok ise cinsel ilişkinin düşüğe sebep olması söz konusu değildir. Gebeliğin son sekiz haftasında cinsel ilişkilerden mümkün olduğu kadar kaçınmalıdır. Çünkü, bu devre içindeki cinsel ilişkiler, rahmin vaktinden önce açılmasına ya da mikroplanmasına neden olabilir.