27 Ocak 2013 Pazar

Hamilelik Nasıl Anlaşılır?

Sponsorlu Bağlantılar:

HAMİLELİK NASIL ANLAŞILIR?
Gebeliğin saptanmasında kesin ve kesin olmayan çeşitli belirtiler yardımcı olur. Kesin olmayan belirtiler sadece gebeliği ima ederler. Sabah saatlerindeki mide bulantısı ve kusma, ayağa kalkıldığı zaman baş dönmesi olması, göğüslerde gerilme ve mevsimi geçmiş yiyeceklere karşı duyulan istek, kesin olmayan belirtiler arasında sayılabilir. Normal adet kanamasının kesilmesi de kesin olmayan belirtilerdendir. Daha önce doğurmuş kadınlar, sık sık idrara çıkarlar ya da aniden kabız olurlarsa, gebelikten şüphelenirler.

Vücudun kilo alması, ciltteki değişiklikler, bir kadın doktorunun muayenesiyle saptayabileceği rahimdeki değişiklikler daha kesin belirtilerdir. Ama bütün bu belirtiler, tamamen başka nedenlere de dayanabilir.

Gebeliğin kesin belirtileri bebeğin kendisinden gelir. Kadın, herhangi bir şekilde doktora başvurmaz ise gebeliğinin 20-24. haftaları arasında bebeğin ilk hareketlerini fark eder. Bu hareketler zamanla çok açık seçik hissedilir. Bugün var olan teknoloji yardımıyla doktorlar bebeğin 2. ayında bebeğin kalp atışlarını duyabilirler. İkiz ve daha üstü çoğul gebelikler inceleme sırasında farkedilir. Ultrasonografi yöntemi dediğimiz ses dalgaları yardımıyla bebeğin vücudu 5. haftadan sonra indirekt görülebilir duruma gelir. Elektrokardiyogram da, doktorlara, gebeliğin ilk aylarında bebek kalbinin henüz zayıf olan çalışmasını ölçebilir. Böylece kalbin düzgün çalışıp çalışmadığı da anlaşılabilir. Bunun için küçük, hassas elektrotlar kullanılır. Gebe kadının karnı üzerine konan bu elektrotların bebeğe hiç bir zararı yoktur.

Günümüzde neredeyse hiçbir kadın, gebe olup olmadığını öğrenmek için gebeliğinin 20-24. haftasını beklemez, hemen öğrenmek isterler. Bu durumlarda çeşitli gebelik testleri yapılır. Adet gecikmesinin anlaşıldığı zaman eczaneden alınabilecek basit bir idrar testi ya da laboratuvarda yapılacak bir kan testi ile de gebelik erken dönemde anlaşılabilir.

İdrar testinde gebeliğin çıkması için, son adet tarihinin üzerinden yaklaşık 30 gün geçmesi gereklidir. Bu tarihten daha önceleri yapılan hamilelik idrar testlerinde başarılı sonuç alınamaz. Son adet tarihinin üzerinden en az bi 28 gün geçmelidir. Bazı sabırsız hanımların yaptığı gibi ilişkiden 1-2 hafta sonra yapılacak bir idrar testi ile gebelik anlaşılmaz. Adet gecikmesini beklemekte fayda vardır.

Adetin gecikmesinden 2-3 öncesinde yapılabilecek bir kan testinde de gebelik anlaşılabilir. Gebelik hormonu kanda daha fazla bulunduğundan idrar testine oranla daha güvenilirdir fakat gerekmedikçe doktorlar anneden kan almayı pek tercih etmezler. Çünkü vücuda kan almak için de olsa açılacak her delik, bir enfeksiyon riski taşır.