İdrar Nasıl Oluşur?
Vücudumuzda bulunan tüm hücreler içimizde taşıdığımız sıvı ortamda yaşarlar. Hücrelerimiz kan plazması ile yıkanır. Hücrelerimizin de yapısının çoğunluğu sıvıdır. Böbreklerin görevi, artık maddeleri ayırarak bu dengeli iç ortamı korumak; kanda bulunan türlü kimyasal maddelerin oranlarını sabit tutmayı sağlamaktır.Böbrekler sadece belirli maddelerin geçmesine izin veren biyolojik süzgeçler gibi çalışırlar. Böbreklere giren kan, bir ince kan damarları ağına dağılır. Burada içindekilerin çoğu damar çeperlerinden böbrek borucuklarına geçer. Suyun çoğu besinlerle birlikte tekrar emilir; geride sıvı bir artık madde, idrar kalır. Böylece vücutta bulunan su ve diğer maddelerin oranları ayarlanmış olur.
İdrar, üreter denilen bir çift kanal yoluyla böbreklerden idrar kesesine geçer ve burada depolanır. Çoğalan idrarın basıncı biriken bu sıvının atılması gerektiğini bize uyarır. Boşaltım isteği uyarılınca idrar üretra yoluyla dışarı atılır.
- 18. yüzyılda vücut hastalıkların çoğunun hastanın idrarının incelenmesiyle teşhis edilebileceğine inanılırdı. Modern tıp, bize bu düşüncelerinde haksız olmadıklarını göstermiştir. İdrar incelemesi bir çok hastalığın teşhisi için önemli bir tetkiktir. O zamanlarda doktorlar idrarı koklayarak bazı hastalıkları teşhis ederlerdi. Bugün gelişmiş tıbbi cihazlarla bu işlemler daha basit ve garantili yapılmaktadır.