21 Ocak 2013 Pazartesi

Erkeklerde Kemik Erimesi

Sponsorlu Bağlantılar:

KEMİK ERİMESİ NEDİR?
Kişinin kemikteki mineral yoğunluğunun radyolojik olarak ölçülmesidir. Bu ölçüm sonucunda ortaya çıkan hafif mineral azalmasına osteopeni denir; mineral seviyesindeki ciddi azalma ise kemik erimesini (Osteoporoz) gösterir. Kemik erimesinde en büyük riski grubunu ise omurga ve kalçada ortaya çıkan kırıklar oluşturur.
kemik erimesi, osteoporoz, osteopeni

KEMİK ERİMESİ KADIN ERKEK GÖZETMİYOR?
Kemik erimesi dünyada yaygın görülen bir iskelet sistemi hastalığıdır. Tıp dilinde osteoporoz denilmektedir. Genellikle kadınların kabusu olarak bilinen osteoporoz erkeklerde ve çocuklarda da görülebilmektedir.

Birçok insan kemik erimesinin menopoz sonrası kemik zayıflaması şeklinde ortaya çıkan kadın hastalığı olduğunu düşünülse de, kadınlara oranla daha geç görülse de milyonlarca erkekte de kemik erimesi görülmektedir. Herhangi bir kişinin sahip olacağı en yüksek kemik yoğunluğuna 30-35 yaşına kadar ulaşmakta, bu yaştan sonra kemik kaybının hızlanmakta, 65 yaş ve üzerindeki kadın ve erkeklerde de aynı hızda ilerlediği söylenir.

KEMİK ERİMESİNİN BELİRTİLERİ?
Bel ve sırt ağrısı, Boyda kısalma, omurgada kırık, Sırtta kalburlaşma, omuzlarda yuvarlaklaşma, el bileğinde kırık, Kaburga kırıkları, Kalça kemiğinde kırık en belirgin kemik erimesi belirtileridir. YAZININ DEVAMINA GİT

Sponsorlu Bağlantılar:


KEMİK ERİMESİNİN TEDAVİSİ?
Osteoporozun tedavi edilebilen bir hastalıktır. Osteoporozdan korunmak amacı ile alınacak önlemler aynı zamanda tedaviye de cevap veren yöntemlerdir Hastalığı önlemek için bol sebze ve süt ürünleri tüketilmesi gerekmekle beraber Peynir, lor, yoğurt, süt ve bol sebze sofradan eksik edilmemelidir. Günde 15-20 dakika mutlaka güneşte kalınmalı ve egzersiz yapılmalıdır. Egzersiz günde en az yarım saat tempolu yürüyüş yapılmalı.


Erkeklerde osteoporoz gelişimini önlemek için yapılması gerek olan; Erkeklerde çocukluktan itibaren kemik kütlesinin artırılmaya özen göstermek, bu amaçla kalsiyum alımı ve fiziksel aktiviteleri fazlalaştırmak gerekir. Özellikle de yaşlı erkeklerde yaşam tarzı değiştirilmeli, alkol, sigara tüketimine son verilmelidir.