6 Ocak 2013 Pazar

Yeni Doğan Bebeğin İlk Bakımı

Sponsorlu Bağlantılar:

Bebeğin İlk Bakımı

Doğum sonrası annenin bakımı yapılırken, ebe ya da hemşire de bebeğin ilk bakımı ile ilgilenir. Göbek kordonunun kesilip bağlanmasından sonra geçici olarak sterile edilmiş bir beze sarılmış duran bebeğin vücudu kan ve amnios sıvısından temizlenir. Bunun için de bebeğin ilk temizlik banyosu yapılır. Göbek kordonunun bebekte kalan kısmının kesilmesi için, göbek kordonu göbek çukurundan ortalama bir santim kadar uzaktan bir pensle sıkıştırılır, düğümlenir ve düğümün 1-2 cm. ötesinden tekrar kesilir. Steril bir gaz bezi göbeğin üzerine konur ve temiz bir göbek bağıyla bağlanır.
yenidoğan bebeğin ilk bakımı nasıl yapılır, yeni doğmuş bebeğin ilk bakımı nasıl olur

Yeni yöntemlere göre, göbek açık sistemle iyileştirilir. Üzerine hiç bir şey ekilmez, yalnız etrafı her gün alkolle iyice temizlenir, üzerine temiz bir gazlı bez konur.

Göz bakımı yapılır. Ölçü ve tartı tamamlandıktan sonra, doğum evi ve hastanelerde bebeklerin karışmaması için, bileğine künyesi bağlanır. Bu işlemler tamamlandıktan sonra bebek giydirilip yatırılır.

Bebek de doğum sırasında epey yorulmuştur ve bu nedenle hemen uykuya dalar. Bebeğin yemek borusunun doğuştan kapalı olduğu üzerinde en küçük bir kuşku belirirse (annedeki amnios sıvısının fazlalığı, bebeğin ağız ve burnunda görülecek köpüklü tükürük birer belirtidir), bebeğin yemek borusu, ilk doyuruluşundan önce doktor tarafından yapılacak bir sondayla kontrol edilmelidir.