13 Ocak 2013 Pazar

Damar Sertliği Nedir?

Sponsorlu Bağlantılar:

DAMAR SERTLİĞİ NEDİR?

Damar sertliği atardamarların içerisinde bulunan ilk tabakanın altında bazı maddelerin birikmesi ve damarları tıkayarak kan dolaşımının düzenini bozması sonucu oluşan bir durumdur.
damar sertliği, damar tıkanıklığı

Damar sertliği çok sık görülen bir hastalıktır. İnsanlar tarafından pek fazla önemsenmeyen bu hastalık her yıl binlerce insanın ölümüne neden olmaktadır. Damar sertliğinin ortaya çıkmasında bir çok risk faktör rol almaktadır. Tek bir neden bağlı olarak görülen bir durum değildir. Risk faktörlerine kısaca değinecek olursak;

DAMAR SERTLİĞİNİN NEDENLERİ

İleri yaşlı insanlarda (50 yaşın üzeri) görülür. Erkeklerde görülme sıklığı daha fazladır. Kalıtsal olarak görülme sıklığı da artar. Ailesinde damar sertliği rahatsızlığı olan birinin bu hastalığa yakalanma ihtimali yükselir. Yüksek tansiyon hastalarında daha sık ortaya çıkar. Kolesterol yüksekliği olanlarda daha sık görülür. Şeker hastalarında daha sık görülür. Sigara içenlerde, şişmanlarda, hareketsiz bir yaşam sürenlerde görülme sıklığı artar. Bu risk faktörlerinden bir tanesi veya birden fazlası damar sertliği görülmesi için yeterli olabilir.