Apse Nedir?
İltihaplanma çeşitlerinden olan apse, dokunun zedelenerek erimeye yol açması ve böylece içinin cerahat denilen sıvı ile dolmasıyla meydana gelmektedir. Bazı istisnai durumlarda ise örneğin yaralanmalar ve damarların tıkınması nedeniyle dokunun ölmesine yol açarak apsenin ortaya çıkmasına sebebiyet verebilmektedir.
Apse Türleri Nelerdir?
Apse çeşitleri sıcak ve soğuk apseler şeklinde iki kısma ayrılmaktadır. Bunlardan sıcak apse; ağrılar/sancılar yaratabilir ve sızlamalar yapabilir. Ayrıca ateşin yükselmesine de neden olabilir. Sıcak apseyi oluşturan nedenler tamamen mikroplardan kaynaklanmaktadır.
Sıcak apsenin belirtileri: sıcak apsenin dört temel belirtileri mevcuttur ve bunlar; ağrı/sancı yaşanmaları, şişlikler, kırmızılıklar ve sıcaklıktır. Sıcak apsenin etrafı sert yapıda ve orta kısmı da tam tersine yumuşak ve esnek yapıda oluşmaktadır.
Diğer apse çeşidi olan soğuk apse ise verem gibi çok ciddi hastalıklarda görülebilmektedir. Soğuk apsede, apse bölgesine parmaklarınızla dokunduğunuzda sıcaklık hissi alamazsınız ve parmaklarınızı basmakla da ağrıyı/sancıyı geçiremezsiniz. Sıcak apseyle karşılaştırdığımızda belirtileri net ve kesin değildir. Yine de apsenin içerisini delme yardımıyla görebilirseniz aynı sıcak apsede ki gibi bir sıvı ( cerahatin) olduğunu gözlemleyebilirsiniz. Soğuk apsenin sıvısında mikroplar yer almamaktadır. Sadece zedelenmiş dokucuklardan meydana gelmektedir.
Apsenin Tedavisi Nedir?
Cerrahi operasyonlar ile bu apselerin içleri açılarak cerahatin (sıvının) mikroplu veya mikropsuz boşaltılarak temizlenmesiyle ilk işlem gerçekleştirilmektedir. Bu apse bölgesine antibiyotik içeren merhemlerle sürülme ve yedirilme işlemi uygulanarak iyileştirme çalışmaları yapılmaktadır. Ayrıca antibiyotik tedavisinin önemli olmasından dolayı oral/ağız yoluyla da ilaçlar verilmektedir.
Eğer ki tedavi yöntemleri uygulanmaz ise apseler kendiliğinden geçemeyeceği için bu apseciklerin vücudun diğer bölgelerine ve organlarına ve hatta dokularına sıçrayarak yayılmasının çok kısa sürede gerçekleşmesi mümkün olmaktadır. Hastalığın ilerleyerek küçük bir apseden ölüme kadar yol açabilmektedir. Soğuk apsede de verem gibi ciddi hastalıkların ilaç tedavileri uygulanmaktadır.
Hastalığın belirtilerinde ise karşımıza yorgunluk, iştah kaybı ve doğal olarak kilo kayıplarının yaşanması görülebilmektedir. Ayrıca kanamalarda görülebilmektedir.