Akciğerler Nasıl Çalışır?
Dinlenirken her solukta yarım litre kadar hava alır ve veririz. Ancak dışarı verdiğimiz hava değişmiş; oksijeni azalmış ve içindeki karbondioksit artmıştır. Akciğerlerin temel görevi havayı kana yaklaştırmak ve alyuvarların oksijen almasını sağlamaktır. Bir artık madde olan karbondioksit de bu sırada kandan ayrılarak solukla dışarı verilir. Akciğerin görevi kısaca vücudumuzun ihtiyacı olan oksijeni sağlamak ve oksijenin vücudumuz tarafından kullanılışından sonra açığa çıkan atık madde karbondioksiti dışarı atmaktır.
Hava, burun ve ağız yoluyla, nefes borusu adı verilen esnek bir borudan geçerek akciğerlere ulaşır. Nefes borusu, bronşlara (bronşit oluşan bölge) ve daha küçük olan bronşiyollere ayrılır ve alveol denilen keselerde sonlanır. Alveoller kan damarları tarafından bol kanla beslenir, çeperlerinden oksijen ve karbondioksit serbestçe geçer.
Soluk almamız ve vermemiz iki türlü gerçekleşir. Göğüs kafesi, kaburgalara ve omurgaya bağlı kaslarla genişler; genişlemeyle birlikte akciğerlerin içindeki basınç azalır ve hava içeri girer. Kaslar gevşeyince göğüs kafesi daralır, akciğerlerde bulunan hava dışarı atılmaya zorlanır.
Ayrıca diyafram da solunumda etkili olur. Diyafram, akciğerlerimizi ve kalbi, karın organlarımızdan ayıran bir kas tabakasıdır. Diyafram büzülünce göğüs kafesinin hacmi büyür, soluk alma gerçekleşir. Diyafram gevşeyince de soluk alma soluk verme oluşur. Diyafram solunumu en önemli solunum biçimidir. Göğüs kafesiyle solunum ise koşmak gibi daha çok yorucu faaliyetler sırasında vücudun normalden daha fazla oksijene ihtiyaç duyduğu zaman yapılmaktadır.