Zayıflamak İçin Ne Yapmak Gerekir? - Diyet Yaparken Nelere Dikkat Etmek Gerekir?
Kilo kaybetmek isteyen kişi taze, doğal, yiyecek olarak yoğun, yüksek posalı, kalorisi ve yağı düşük, rafine şeker bulundurmayan ve az tuzlu besinler yemelidir. Sebze, meyve, hububat, tam tahıllar gibi besinler buna örnek verilebilir.
Zayıflarken vücutta bulunan yağlar nasıl kaybolur?
Az kalori alındığı müddetçe vücutta bulunan yağlar enerjiye dönüşmeye, yani yakılmaya başlamaktadır. Bazı metabolizma işlemleri ile yağlar parçalanır ve yakılır. Sonunda su ve karbondioksit olmaktadır.
Az yemek çok yakmak önemlidir
Kilo verdiren bir diyetin ana özelliği nedir?
Zayıflamanın temelini, enerji açığı yaratacak bir diyet planlaması teşkil eder. Enerji açığı yaratmaksa besini az almak, hareket ve spor yaparak kalorileri harcamak sayesinde olmaktadır. Yani az yiyip fazla yakmak önemlidir. Diyette yağ miktarının azaltılması herkes tarafından benimsense de, toplam kalori alımı azaltılmazsa kilo verilmez.
Kalori ya da gıda alımını azaltmak amacıyla türlü yöntemler denenmiştir. Örnek verecek olursak yalnızca yağ miktarını azaltmak, yalnızca karbonhidratı azaltmak ya da gıda içeriğine bakmadan toplam kaloriyi azaltmak gibi çok türlü yöntemler uygulanmıştır.
Sadece alınan yağ miktarı azaltıldığında, 6-9 ayda ortalama olarak 0,7-4,4 kg kadar zayıflanır. Bu da yalnızca yağsız gıdalar yiyerek fazla kilo verilemeyeceğini gösterir. Karbonhidrat miktarını azaltmak ise zayıflama yönünden çok faydalıdır. Şekerli gıdalar, nişasta, un, kurabiye, çörek, beyaz ekmek, börek, kola, bal ve reçel gibi karbonhidratları azaltmak ya da hiç yememek kilo verilmesine büyük katkı sağlar.
Çok kalorisi düşük örneğin günlük 250-800 kalorilik diyetler başlangıçta büyük bir kilo kaybına neden olsa bile bu diyetler uzun süre devam ettirilemez ve verilen kilo hızla geri alınır.
Diyet yaparken, türlü yiyecek gruplarının bedene sağladığı kalori oranlarının toplam kalori içerisindeki payı belirli bir oran içinde olmalıdır. Yani yağlar %30-35, proteinler yüzde 15 ve karbonhidratlar %45-55 oranında alınmalıdır.
Kalsiyum alımı zayıflamaya yardımcı olmaktadır. Yağsız süt içemiyorsanız brokoliyle kafi derecede kalsiyum alabilirsiniz. Kanda kalsiyum düşüklüğü var ise doktorunuzun önerisine göre kalsiyum ilaçlarından almak faydalı olabilir. Posayı arttırmak amacıyla sebze ve meyve yemek gereklidir.