BEBEKLERDE İSHAL
Bebeklerde ishalin belirtileri; sıklıkla sulu dışkılama, dışkının sıklaşması ve miktarında artış, sümüksü dışkı ve bazen de kusma ile birlikte görülmesidir.
Anne sütü ile beslenen bebeklerde ishale pek rastlanmaz. Bunun nedeni anne sütünde bulunan maddeler ishali oluşturan mikroorganizmaların oluşmasını büyük oranda engeller. Bebeğin beslenmesinden inek sütü tamamen çıkarılmadır.
İshal her mevsim olabilir ancak yaz aylarında meyve tüketimi daha fazla olduğundan daha çok görülmektedir.
Bebeğin ishalinin nedenlerine gelince;
* Bebeğin Hastalanması
* Bebeğin Diş çıkarması
* Bebekte bazı gıdalara karşı olan hassaslık
* Gereğinden fazla meyve ve meyvesuyu (özellikle elma ve üzüm) tüketmek
* Gastrointestinal enfeksiyon (bağırsaklarda mikrobik enfeksiyon gelişmesi)
* Antibiyotik tedavisi (antibiyotik tedavisi esnasında bebeğe yoğurt yedirilmesi içerdiği canlı kültürler nedeni ile onu ishalden koruyabilir.)
İshalin tedavisi değişmekle beraber en yaygın ishal tedavisi diyet ile yapılanıdır. Bazen doktor ilaç önerebilir. İshal olan bir bebeğe doktorun onayı olmadan asla ilaç uygulanmamalıdır, aksi takdirde bebeğin sağlığını tehlikeye atabilirsiniz.
Bebeğin altını tahrişten korumak için her dışkılamadan sonra değiştiriniz ve her değiştirmede pişik merhemi sürünüz. Bebek çok küçükse ve ağır bir ishal olduysa sıvı tedavisi için hastaneye yatırmak uygun olur. İshalde birçok durumda mama yada annesütü vermeye devam etmenizen iyi yöntemdir. İshalli bir bebek geçici olarak laktoza (inek sütünde bulunur) karşı dayanıksız olduğundan laktoz içermeyen bir gıda rejimi önerilir.
İSHALDE DİKKAT ETMENİZ GEREKENLER :
* İshal sonucu oluşan sıvı kaybını önlemek için en azından iki saatte bir 50-60 ml sıvı verilmesi gereklidir. Anne sütüne veya hazır mamalara ilave olarak hemen her eczanede bulunan ishal için hazırlanan bir rehidrasyon karışımı tavsiye edilir. İki veya üç dakikada bir bir kaşık, bardak veya biberon ile bir kaç yudum verilmesi uygundur. Bebeğe kesinlikle tatlandırılmış yiyecekler, yapay meyve suları vermeyin.
* Eğer bebeğiniz düzenli bir şekilde alıyorsa katı gıdalara devam edebilirsiniz. Bebek ne kadar sık beslenirse ishalin etkisi o kadar az olur. Muz püresi, patates, pirinç ve makarna gibi nişastalı besinleri tercih edebilirsiniz.
* Eğer ishalle birlikte kusmada varsa katı gıdalar bebeğe verilmemelidir. Ancak süzülmüş ve seyreltilmiş meyve suları verilebilir. Biraz daha büyük bebekler için sulandırılmış meyve suyu ile karıştırılmış gazoz verilebilir.
* Genellikle iki veya üç gün sonra dışkı normale dönmeye başlar. Doktorunuz artık normal beslenmesine dönebileceğini tavsiye eder fakat siz önlem olarak bir kaç gün daha süt ve süt içeren katı gıdaları kısıtlı tutmaya dikkat edin.
* Bir veya iki kez sulu dışkılama pek önemli değildir, ama bunun devam etmesi; beraberinde ateş ve kusmanında görülmesi, bebeğin iştahsız olası durumunda bir doktora başvurmanız gereklidir.
Konuyla ilgili aramalar: bebeğim ishal ne yapmalıyım, sulu dışkılıyor, sıvı dışkılıyor, sulu kaka yapıyor, bebeğim ishal ve kusuyor, ne yedirmeliyim, ne yapabilirim, ishal mi
--> BEBEK SAĞLIĞI VE BEBEK BAKIMI ANA SAYFASINA DÖN <--