30 Eylül 2010 Perşembe

Hemoroidektomi Aydınlatılmış ve Bilgilendirilmiş Hasta Onam Formu

Sponsorlu Bağlantılar:

>>> Hemoroidektomi Aydınlatılmış ve Bilgilendirilmiş Hasta Onam Formu <<<

Sayın Hasta, Sayın Veli/Vasi
Lütfen formu dikkatlice okuyun ve soruları cevaplayın!
Bildiğiniz gibi hemoroitlerinizin tedavisi için ameliyat planlanmıştır. Doktorunuz bu işlemden önce sizinle görüşerek bilgi verecek ve cevabını bu formda bulamadığınız sorularınız cevaplayacak ya da tam anlaşılmayan noktalara açıklık getirecektir. Bu form sizi doktorunuzla yapacağınız görüşmeye hazırlamak amacıyla oluşturulmuştur. Bu bilgiler ışığında serbest iradenizle ile tedaviniz hakkında karar vermeniz uygun olacaktır. İstediğiniz anda tedavi kararınızdan vazgeçebilirsiniz. Hastaneye gelirken lütfen bu formu yanınızda getirip, doktorunuza teslim ediniz.

Hastalığınız hakkında bilmeniz gerekenler:
Hemoroid halk arasında basur olarak bilinir. Kalın bağırsağınızın son kısmı olan anal kanalda (makatta) normal şartlarda yüzeysel bakıda belli olmayan ancak hemen mukozanın (kalın bağırsakların ve diğer içi boşluklu organların iç yüzeyini örten deri benzeri oluşum) altında hemoroid denilen damarlar vardır. Bu damarların değişik nedenlerle (kabızlık gibi) genişlemesi sonucu sizinde elinize gelen bu hemoroid memeleri oluşur. Makatın içinden veya kenarından kaynaklanma durumuna göre iç veya dış hemoroid adını alırlar. Bunlar zaman içinde büyüyerek ağrı, kanama, kaşıntı gibi şikayetlere yol açarlar.

Girişimin yapılmaması durumunda neler olabilir?:
Eğer girişim yapılmazsa hemoroidleriniz daha da büyüyebilir. Bazen de özellikler dış hemoroidler başta olmak üzere bunlar içinde pıhtı birikip tromboze hemoroid denilen durum oluşabilir. Bu durumda acil müdahale gerekebilir. Bazen de bu hemoroidler iltihaplanıp özellikle yaşlılarda, diyabetik hastalarda ya da AİDS gibi hastalıklar veya kemoterapi gibi tedaviler nedeniyle bağışıklık sistemi bozulmuş hastalarda çok ciddi, yaşamı tehdit edici enfeksiyon tablolarına yol açabilir.

Nasıl bir tedavi/girişim uygulanacak (Alternatif tedaviler hakkında bilgi içermelidir):
Herroroidlerin cerrahi tedavisi basitçe hemoroid pakelerinin (memelerinin) çıkarılmasıdır. Değişik yöntemler kullanarak veya bazı aletler yardımı ile hemoroid pakeleri çıkarılır ve bazen geride kalan bölüme bir süre sonra kendiliğinden eriyen dikişler konulabilir. Her zaman tüm hemoroid memeleri aynı anda çıkarılmaz. Bazen iyileşmenin gerçekleşebilmesi için bazı pakeler yerinde bırakılır. Ameliyatınız uzman bir cerrah tarafından yapılacaktır. Dışkının geride kalan yaraların iyileşme sürecine ya da enfekte olma (mikrop kaparak iltihaplanma) durumuna olumlu ya da olumsuz bir etkisi yoktur.
Cerrahi dışı tedavi yöntemleri de vardır. Hemoroid tedavisinde kullanılan ilaçlar bazı hastalarda etkin bir tedavi sağlayabilir. Yine lastik bantla hemoroid pakesinin boğulması prensibine dayanan alternatif bir yöntemde söz konusudur. Ancak bu tedaviler birbirine alternatif olmaktan ziyade bir algoritma içerisinde belirlenirler. Bu nedenle en uygun yöntemi sizi muayene eden cerrah belirleyecektir. Cerrahınızla konuşarak sizin için en uygun olan kararı verebilirsiniz.

>>>Devamı için lütfen sayfadaki indirme adreslerinden herhangi birini kullanarak formu bilgisayarınıza indiriniz.

--> ONAM FORMLARI ANA SAYFASINA DÖN <--

Hemoroidektomi Aydınlatılmış ve Bilgilendirilmiş Hasta Onam Formunu İndirmek İçin Buraya Tıklayınız

Alternatif olarak BURAYA TIKLAYARAK da indirebilirsiniz.