12 Eylül 2010 Pazar

Epidural Doğum Nedir?

Sponsorlu Bağlantılar:


Epidural Normal Doğum (Epidural Doğum)

Ağrısız Doğumda Neler Yaşayacasınız?

Hamile kaldınız, doğum yapacaksınız; “Nasıl doğur­malıyım, sezaryen mi, normal doğum mu yapayım ?” derken epidural analjezi diye bir yöntem olduğunu duydunuz. Bu şekilde ağrıları­nızı hissetmeden hem normal hem de sağlıklı bir şekilde bebeğinize kavuşabileceğinizi öğrendi­niz. Ama yine de merak ediyorsunuz: neler yaşayacağım, neler hissedeceğim, veya bana neler yapıla­cak?
İsterse­niz gelin adım a­dım bir normal ağrısız ( epidural ) doğumu izleyelim:

Hamileliğinizin son haftalarında yalan­cı doğum sancılarınız olabilir.Bu sancılar yoğunlaşınca kadın-doğum uzmanınızı arayıp sancılarınızın sıklığını ve şiddetini tarif eder­siniz. “Gel bir göreyim” veya “ hastane­ye git, bir muayene etsinler” diyecektir. Hastaneye giderken, önce­den tanışıp telefonunu aldığınız anestezi uzma­nınızı arayıp hastaneye gitmekte olduğunuzu ha­ber vereceksiniz. Hastaneye vardığınızda kendi doktorunuz ve­ya nöbetçi doktor veya ebe sizi muayene edecek ve tuşe sonucu­nu (doğum kanalı açıklığı ve efasman da denilen collum silinmesi yüzdesini) ölçecek. Ka­nal açıklığı 4 cm ulaşınca anestezi doktorunuz gelip sizi müdaha­le odasına götürecek ve ana menüde Nasıl Uygulanır? sekmesinde ayrıntılı ola­cak anlattığımız işlemleri yapacak.


İşlemden sonraki 10-15 daki­ka içinde her gelen ağrı bir öncekinden daha hafif olacaktır. Daha sonra da sancınızın ağrısını duymayacak, sadece karnınızda kasılma hisse­deceksiniz.
Uygulamadan sonra jinekologunuz do­ğum kanalı açıklığınızı tekrar ölçmek isteyebi­lir. Sonra yürüyerek odanıza döner, tam açıklığa kadar geçen zama­nı odanızda dolaşarak geçirebilirsiniz. Bu arada ihtiyaç olur­sa epidural kateterden ek doz yapılabilir.
Doğum zamanı gelip, çıkım aşaması i­çin sizi doğumhaneye aldıklarında karnınızdaki basıncı biraz daha sık ve kuvvetli hissedersiniz. Doğum pozisyonu ve­rildikten sonra genellikle her 1-2 dakikada bir sancınızı, kasıl­ma ve baskı olarak karnınızda ve kasıklarınız­da hissedince sizin de eş zamanlı olarak ıkınmanız ve bebe­ğinizi dışarı doğru itmeniz istenecek. Baskı geçince de­rin ama yavaş nefesler alacak bir sonraki kasılma için kuv­vet toplayacaksınız. Her kasılma ve eşzamanlı ıkınmanız sizi bebeğini­ze bir adım daha yaklaştıracak ve yavrunuz doğum kanalından aşağıya kayıp en sonunda kuvvetli bir ıkınma ile dünyaya gözlerini açacak. Size de o güzel­liği kucağınıza alıp tüm çektiklerinizi unut­mak kalacak!

Doğumdan sonra sırtınızdaki epidural kate­ter, canınız hiç yanmadan çekilip çıkarıla­cak. Ve siz, hiç ağrı sancı çekmeden normal hayatı­nıza dönecek, anneliğe alışacaksı­nız.

Yazar: agrisizdogum.com - Uzman Dr. Nezih Berksoy

Konuyla iligili aramalar:
epidural doğum
prenses doğum
epidural normal doğum