12 Eylül 2010 Pazar

Afrodizyak

Sponsorlu Bağlantılar:


Kişide cinsel arzuları uyandıran (uyarı­cı etki veren), cinsel performansı yükselten madde, ilaç, yağ, besin ve bitki­lere verilen genel ad olarak bilinse de kokuyu, rengi, biçimi, dokuyu ve tadı algıladığımız duyularımı­zın her birine yönelik uyarıcılardır. Afrodizyak kelimesi Yunan mitolojisin­deki cinsellik ve güzellik Tanrıçası Afrodit den gelmekte­dir. Afrodizyaklar hap, sıvı damlalar, parfüm halinde de satıl­maktadır. Vücuda dışarıdan alınan ilaç, hormon ve bir ta­kım maddelerin cinsel davranışlar üzerinde belli uyarıcı etkileri olabilir. Bazı madde­ler libido üzerinde etki yaparak cinsel isteği ya da hazzı değiş­tirebilirken başkaları, sadece cinsel organların fiziksel tepkilerini farklılaştı­rır. Ancak bu gibi maddelerin çoğunluğu ne yazık ki cinsel istek ve duyumları çoğaltmaktan çok azalt­ma yönünde etki yaparlar.

Cinsel uyarı olarak bilinen madde­lerin çoğu beyindeki belli merkezler üzerine etki ederler. Bazılarıysa doğrudan doğru­ya cinsel organları denetleyen sinirler üzerinde uyarıcı olurlar. Ayrıca birtakım ilaç ya da madde­ler sarhoşluk, gibi genel bir durum yaratarak cinsel davranış farklılıkları­na sebep olur. Uyarıcı maddele­rin hangi koşullar içinde alındığı da etki açı­sından önem taşır. Buna en iyi örnek lsd kullananların durumunda görülür. Lsd, genellik­le cinsel isteği yok edici olarak bilindiği halde bu maddeyi erotik bir ortam­da alan ya da maddenin bu özelliğinden habersiz olarak ondan cinsel uyarıcılık etkisi bekleyen birey­lerde bu tür beklentiler doğrultusunda cinsel isteğin arttı­ğı gözlenmiştir.

Cinsel uyarıcıların erkekler üzerinde­ki etkileri günümüzde oldukça iyi bilinmekte, buna karşılık kadınların bir çoğunun madde­lere gösterdikleri tepkiler, erkeklerinkine benzer olması tahmin edilerek değerlendirilmek­tedir. Bunun nedeni, cinsel tepkilerin erkek bedeninde çok daha kolay ölçülebi­lir olmasıdır. Bu konuda pek çok araştırma yapılmakla birlikte cinsel uyarı­cı olarak tam güvenilir bir takım maddeler henüz bulunamamıştır. Aşık olmanın olağanüstü afrodizyak etkisinin yerini dolduracak herhan­gi bir kimyasal maddeden söz etmek şu an için müm­kün değildir.

Bazı yiyecekler de afrodizyak etkisi yarat­maktadır. Çin'de yapılmış bir araştırmaya göre yiyecekler mideyi olduğu ka­dar ruhu ve libidoyu da beslemektedir. Uzman­lar bazı yiyeceklerin viagra etkisi yarattı­ğını belirtiyor. İşte uzmanların erkek ve kadınların cinsel isteklerini artır­mak için önerdiği yiyecekler;

ERKEKLERE:
Maydonoz
Na­ne
Tarçın
Grey­furt
Susam
Yumurta
Kuşkon­maz
Enginar
Bezelye
Badem
Kekik
Vanil­ya
Sivri Biber
Hardal
Kereviz
Ayçiçeği
Ce­viz
İstiridye (İçindeki çinko spermin çoğal­masına neden olarak cinsel isteği artırıyor)
Hindi (İstiridyeden daha fazla çinko içeriyor. Üste­lik daha ucuz ve protein açısından da zengin)
Roka (Bolca demir ve C vita­mini içeriyor)
Kere­viz
Şalgam
Antep Fıstığı ve Fındık (İçerdikleri doyma­mış yağ asitleri ve E vitamini nede­ni ile afrodizyak olarak kullanılırlar)
Domates
Fesle­ğen
Karpuz
Hindistan Cevizi
Bal
Pek­mez
Kivi
Mango
Salata­lık
Kuşkonmaz
Soğan

KADINLARA:
Çikolata (Çikolata­nın içindeki yüksek şeker ve kalori cinsel uyarı­cı ve keyif verici. Çikolata beyindeki serotonin seviyesini de artırıyor ve mutluluk hissi veriyor. Ve kadınlar erkeklere nispeten çikolatanın bu özelliklerine karşı daha duyarlı.)
Ahududu
Yo­ğurt
Tarçın
Çilek ve Şampan­ya (Birlikte)
Kırmızı biber, Köri ve diğer baharatlar­la, baharatlı yiyecekler (kalbi daha hızlı çarptırdıkları için, seks sırasında oluşana benzer bir terleme oluşturuyor)
Yine de unutmama­lıdır ki en kuvvetli afrodizyak AŞK‘tır.