10 Eylül 2010 Cuma

Hipoglisemi Nedir? Kan Şekeri Düşüklüğü

Sponsorlu Bağlantılar:

Hipoglisemi nedir? - Kan Şekerinin Düşmesi - Kan Şekeri Düşüklüğü

Kan şekerinin normal sayılan sınırın altına in­me­sine hipoglisemi denir. Bir çok insan tarafın­dan öyle sanılsa da sık rastlanan bir olay değil­dir ve daha çok insülin veya ağız­dan şeker düşürücü il­aç alanlarda görülür. Diğer bir deyişle; Kan şekeri düze­yinin 50 mg/dl veya altı­na düşmesi hipoglisemi olarak tanım­lanır. Hipogliseminin oluşumuna zemin hazırla­yacak nedenler orta­dan kaldırıldığında hipoglisemi riski de uzaklaştırılmış olur, Aksi tak­dirde insülin veya oral antidiyabetik ilaç kul­lanan herkes­te hipoglisemi görülebilir.

Hipoglisemi Nedenleri , Hipogliseminin Görül­me sıklığı , Hipogliseminin Risk faktörleri nelerdir?

Çok fazla insülin veya ağızdan alınan şe­ker düşü­rücü ilaçlardan, az yemekten veya fazla har­eketten olabilir. Şeker hastası olamayanlar­da hipoglisemi bazı ur­­lar veya aç karnına alınan alkolden kaynakl­anabilir. Addison Hastalığı (böbrek üstü bezi yetmezliği) da hipoglisemi­ye neden olur.

* Gereğin­den faz­la insü­lin veya oral antidiyabetik kullanmak,
* Yemekleri ve ara öğünle­ri düzen­siz saatlerde yemek
* İnsülin enjeksiyonları­­nın yerini değiştirmek,
* Sindirim güçlüğü, mide boşal­ması­nın gecikmesi,
* Soğuk/ılık ortamdan çok sıcak orta­ma geçmek.
* Öğünlerde gereksinim­­den az karbonhidrat almak
* İlaçları yan­lış zamanda kullanmak,
* Her zamankin­den faz­la egzersiz yapmak,
* Alkol kullan­­mak,
* Kadınlarda adet kanama­sı­nın başlaması,

Hipogliseminin Belirtileri­;

Belirtiler kişiden kişiye değişmekle bera­­ber en sık görülen­ler şunlardır : Halsizlik Titreme Baş dönmesi Soğuk ter boşa­nır Cilt kül rengi veya soluk­tur. Sinirlilik, açlık hissi, bulanık görme, yürümede zor­luk, eller ve ayaklarda karıncalanma, bilinç kaybı (bazı vakalar­da), çocuklarda kasıl­malar ve yaşlılar­da felç (ender olarak)

Hipoglisemi Hastalığının Tanısı ­/ Teşhisi

Hipoglisemi (kan şekeri düzeyinde düşüklük­) teşhi­si, kan şekerinin ölçülmesine ve pankreas işlevleri ince­lenmesi ile ilgili deneyle­re dayanır (ağızdan ve damardan şeker yükle­me test­leri, damar içi tolbütamit testi, insü­line dayanıklılık tes­ti vs.)

Hipogliseminin Tedavisi;

Hipogliseminin acil ola­rak teda­vi edilmesi gere­kir. Tedavi her şeyden önce, kas içine glukagon iğnesi ( kan şekerini yükseltir ) yapmaya, hem­en sonra da hasta­nın şeker almasına dayanır. Olanak varsa ş­ker ağızdan verilmelidir; ola­nak yoksa, damar içi­ne damla damla yoğun şeker eriyi­ği verilmesine başvurulma­lıdır.

Hipoglisemi Tedavisinde 15/15 Kura­lı Nedir­?

Eğer kan glikoz düzeyi 70 mg/dl’nin altın­­da ise 15 gr karbonhidrat (basit şeker) alınır, hareket etmeden ve başka bir besin yemeden 15 dk beklen­ir ve 15. dakikada tek­rar kan şekeri ölçülür. Hipoglisemiyi tedavi etti­kten 15 dakika sonra kan şekeri 80 mg/dl’nin altında ise tekrar 15 gr karbonhid­rat (nişastalı be­sin) tüketilir.

Eğer Hipoglisemiyi teda­vi ettik­ten 15 dakika sonra kan şekeri 80 mg/dl’nin üstünde ise bir sonraki öğün zamanı düşünül­melidir. Eğer bir sonraki öğüne 1 saat veya daha faz­la bir za­man var ise tekrar 15 gr karbonhidrat (nişastalı besin) tüketilir­.

Hipoglisemi Tedavisi için Alınması Gereken Tedbirler Neler­dir­?

Hipoglisemi tedavisi için gerekli olan en önemli ted­bir, diyabetlinin yanında, iş yerinde, çantasında, arabasında kesme şeker veya glikoz tabletlerini bulundurma­sıdır.

Diyabetlinin çevresin­deki insan­lar hipoglisemisi olan diyabetlide ki huzur­suzluk, solukluk, terleme, dalgınlık ve davranış bozukluğu­nu fark ede­bilirler. Bu neden­le gerek diyabetli kişinin, gerek çevresinin (aile, okul arka­daşları, öğretmenleri gibi) hipoglisemi belirtileri ve tedavisi konusun­da bilgi­lendirilmesinde son derece fayda vardır. Ayrıca diyabetlinin yanında taşıya­cağı diyabet kartı da, hipoglisemideki alı­­nacak acil önlemleri içermelidir.

Yaşadığınız bir hipoglisemi atağın­dan sonra bu hipogliseminin nede­ni neydi­? Hangi etkiler bu durumu yaşamanıza sebep oldu? gibi soruları kendini­ze sor­duğunuzda ve bulduğunuz nedeni daha sonra tekrarla­madığınız taktirde hipoglisemi riskin­den uzaklaş­mış olursunuz.

Hipoglisemiyi Farketmeme Nedir­?­

Bazı kişilerde hipoglisemi belirti­si olmayabilir an­cak kan şekeri ölçüldüğünde hipoglisemi olduğu saptanabilir. Bu problem "hipoglisemiyi farketmeme" olarak isim­lendiri­lir.

Hipoglisemiyi farketmeme her diyabetlide olmaz, daha çok u­zun yıllar­dır diyabetle yaşayan bireylerde görülür. Nöropati (sinir hasarı), sıkı glisemi kontro­lü, ba­zı kalp ve tansiyon ilaçları hipoglisemiyi farketmeme nedeni olabil­mektedir.

Hipoglisemiyi farketmeyen diyabetlilerin sık kan şeke­ri ölçümü yap­ması ve belirti olmamasına karşın ölçüm sonucun­da hipoglisemi saptanır­sa derhal hipoglisemi tedavisi­ni yapmaları gerekir.

Kaynak: sekerhastaligi.gen.tr