PATOLOJİ NEDİR
Pathology; hastalık (pathos) çalışması veya bilimi (logos) kelimelerinin birleşmesi ile oluşmuş eski yunanca bir sözcüktür. Bir bilim olarak ise Patoloji; hasar verici bir uyarının hücre hücre veya dokulardaki anormal stimulus ile ilgilenir. Sistemik patoloji ise tanımlanmış stimulusların spesifik organ ve dokular üzerindeki spesifik cevaplarını araştırır.
Hastalıkların 4 yüzü patolojinin özünü oluşturur;
1- Sebep (etyoloji)
2- Hastalık gelişim mekanizması (pathogenesis)
3- Hücre ve dokularda oluşan yapısal değişiklikler (morfolojik değişiklikler)
4- Morfolojik değişikliklerin fonksiyonel yansıması (klinik önem).
Neticede tüm doku hasarları hücrede yapısal veya moleküler bir değişiklikle başlar.
(Robbins Patholojic basis of disease’den)
Cerrahi patoloji Paris fakültesinde Velpeau’nın meme üzerine yaptığı çalışmaları yayınlaması ile başlamıştır. 1870 yılında Berlin üniversitesinden Carl Ruge ve Johann Veitcerrahi patolojiyi teşhis yöntemi olarak ortaya koymuşlardır. 1889’da Kiel üniversitesinde Friedrich von Esmarch Alman cerrahi kongesinde tümörlerin operasyon öncesinde şüpheli vakalarda mikroskopik teşhislerinin gerekliliğini ortaya koymuştur.
SİTOPATOLOJİ NEDİR?
Sitoloji "cyto" ve " logos" sözcüklerinin birleşimi ile oluşmuştur ve "Hücre Bilimi" anlamındadır. Sitoloji hücrelerin normal görünüşlerindeki sapmaları yorumlayan bir tıp dalıdır. Histopatoloji ile organik bağı nedeniyle sitoloji terimi yerine 1980'li yıllardan sonra sitopatoloji kullanılmaktadır.
19.yy’ın ikinci yarısında hastalık ve sağlıkta insan hücreleri arasındaki farklılıklar incelenmeye başlamış ve modern patolojinin kurucusu kabul edilen Alman patologu Prof. Rudolf Wirchow "cellula omni e cellula her şeyin temeli hücredir" özdeyişiyle hücresel (sellüler) patoloji kavramını ortaya atmıştır...
Otopsi Nedir Nasıl yapılır?
Otopsi yalnız organların alınması demek değildir çıkarılıp incelenen organlardan gerekli parçalar alınıp organlar yerine konulmaktadır.
Otopsi olay yerinde başlayan ve tüm laboratuar inceleme sonuçları adli tıp uzmanının eline ulaşıp teşhis konulana kadar geçen tüm aşamaları kapsayan bir işlemdir.
Ölenin olay yerinde bulunuş şekli
Üzerindeki elbiselerin özellikleri ve hem olay yerinden hem de ölenden toplanacak deliller
Ölenin dış muayenesi
Baş
Organ ağırlıkları
Gerekli yerlerden ve olayın özelliğine göre alınan örneklerin mikroskop ile ve diğer laboratuar yöntemleri ile incelenmesi ve tüm bu incelemeler sonucunda elde edilen verilerin yorumlanarak teşhisin konması bir bütün olarak otopsi işleminin aşamalarını oluşturmaktadır.
Adli tıp uzmanı uygun yerden uygun koşullarda örnek almamış ise ve ne aranması gerektiğini belirtmezse laboratuar sonucu gelmeden de adli tıp uzmanı kesin teşhisini koymakta zorlanır.
Otopsi son derece organik bir işlemdir ve ekibin her elemanının uyum içinde çalışmasını gerektirir. Bir insan bedenindeki organlar gibi.