Alternatif İndirme Adresi
Kaynak: www.medicorium.com
GASTROSKOPİ VE MİDE BALONU YERLEŞTİRİLMESİ
BURADAKİ BİLGİLER SİZİN GASTROSKOPİ VE MİDE BALONU YERLEŞTİRME İŞLEMİNE DAHA İYİ HAZIRLANMANIZA YARDIMCI OLACAKTIR.
LÜTFEN DİKKATLE OKUYUNUZ....
• Eğer daha önceki endoskopik işlemlerde komplikasyon veya ciddi yan etki sorunu
yaşadıysanız, lütfen bizi bu konuda bilgilendiriniz ve varsa önceki işlem raporlarınızı yanınızda bulundurunuz.
• Gastroskopi öncesi ekibimizi herhangi bir sağlık probleminiz veya işitme kaybı, hareket güçlüğü gibi fiziksel sorunlarınız hakkında mutlaka bilgilendiriniz.
• Yaşınız 70'in üzerinde ise, diabetiniz varsa veya hipotansiyon sorunu yaşıyorsanız işleminizin sabah erken saatlerde olması gerektiğini unutmayınız.
• Doktorunuz tarafından verilmiş olan istem kağıdı ve kan testleri, ultrason raporu gibi tüm raporları yanınızda getirmeyi unutmayınız.
• Kullanmakta olduğunuz ilaçların bir listesini ve varsa allerjiniz olan şeylerin bir listesini dosyanıza eklenmek üzere iletiniz. .
• Muayene ve hazırlıklarınızın gerçekleştirilmesi için lütfen işlemden en az 30 dakika önce endoskopi ünitesinde bulununuz. Herhangi bir iptal veya gecikme durumunda mümkünse en az 24 saat önceden haber veriniz. .
• İşlemden sonra 8 saat süreyle araç kullanamazsınız. Bu nedenle işleme bir arkadaş veya yakınınızla gelmenizi öneririz.
• Merkezimizde aracınız için ücretsiz park imkanı mevcuttur.
• Ödemelerinizi nakit veya kredi kartı ile gerçekleştirebilirsiniz. Çek ve diğer ödeme şekilleri kabul edilmemektedir.
GASTROSKOPİ - BİLGİLENDİRME VE HAZIRLIK
GASTRO-İNTESTİNAL TANI VE TEDAVİ PROGRAMI
Gastroskopi nedir?
Gastroskopi ucunda minyatür bir kamera bulunan esnek bir tüple ağızdan girilerek yemek borusundan itibaren üst sindirim sisteminin incelendiği bir tetkik yöntemidir. Hekimin yemek borusu , mide ve duodenum (ince barsağın ilk kısmı) mukoza yapısını incelemesine izin verir. İnceleme genellikle 10-15 dakika sürer. Endoskopik incelemede üst sindirim sisteminde herhangi bir anormallik gözlenmezse intragastrik balon yerleştirme aşamasına geçilebilir.
Eğer ülser, enflamasyon veya herhangi bir diğer anormallik gözlenirse; patoloji laboratuarında incelenmek üzere dokulardan küçük bir parça örnek (biopsi) alınabilir. Biopsi alınması kanser şüphesi olduğunu göstermez. Bazen rastlanabilen polipler de aynı sırada çıkarılabilir. Bazı durumlar intragastrik balona engel yaratabilir.
Boğazda bir tüp rahatsızlık yaratabilir, ancak bu tübün solunumunuzu etkilemeyeceğini bilerek rahatlamalısınız. İşlem sırasında rahatsızlığınızı azaltmak ve öğürme refleksini ortadan kaldırmak için damar yolu ile "sedoanaljezi" adı verilen hafif bir anestezi uygulanacaktır. Yine boğazdaki rahatsızlığı en aza indirmek için sprey şeklinde bir anestezik, boğazınızın arka kısmına uygulanabilir.
Sedasyondan ayılma süresi ortalama 30-45 dakikadır ve bu süre içinde klinikte yatarak takip edileceksiniz. İşlemden sonraki ilk birkaç saatte boğazdaki uyuşukluk ve kuruluk devam edebilir. Uyuşukluk ortadan kalktıktan sonra sıvı diyete başlayabilirsiniz. Sizi yatıştırmak için kullanılan ilaçların günün geri kalanında da reflekslerinizi ve karar verme yeteneğinizi azaltabileceğini unutmayınız.
Bu nedenle, eve dönerken bir refakatçinizin olması şiddetle tavsiye edilir. Yapabileceğinizi düşünseniz bile işlemden sonraki 8 saat, araç ya da herhangi bir makine kullanmayınız.
Verilen ilaçlar anne sütüne ve plasentaya geçebilir. Bu nedenle emziren anneler işlem öncesi hekim ve anestezistleri tarafından detaylı olarak değerlendirilmeli ve gereken önlemler alınmalıdır.
Gastroskopi uterus kasılmalarını etkilemez, dolayısıyla gebelik sırasında da uygulanabilir. Ancak sedasyondan kaçınılır. İşlemden önce kadın doğum uzmanının da görüş ve onayı alınmalıdır.
Gastroskopinin Olası Komplikasyonları
Gastroskopi (biopsi veya polipektomi olsun olmasın) o konuda uzmanlaşmış hekimler tarafından yapıldığında çok düşük komplikasyon riskine sahiptir. En ciddi olanı, yemek borusu veya mide duvarında delinme veya yırtık oluşmasıdır. Bu durumda sıvı içerik dışarı sızar. Bu nadir komplikasyon açıklık kapanana kadar beslenme kesilip, sızan sıvıların engellenmesi ile düzeltilir. Antibiotik tedavisi veya cerrahi tedavi bazen gerekebilir. Biopsi veya polip alınmasını takiben kanama olabilir, ama genellikle az miktardadır ve kendiliğinden durabilir ya da koterizasyonla kontrol edilebilir. Kanamayı durdurmak için kan transfüzyonu veya cerrahi müdahale gerekmesi çok çok nadirdir. Verilen ilaçlara bağlı yan etkiler veya allerjik reaksiyonlar oluşabilir ve duruma özel ilaçlarla tedavi edilebilir. İlaçların enjekte edildiği yerde toplar damarda irritasyon oluşabilir ve bir kaç hafta veya ay sürebilen şişlikler gelişebilir. Bunlar hemen daima kendiliğinden kaybolur.
Aşağıdaki ilaçları kullanıyorsanız mutlaka talimatlara uymalısınız:
• Coumadin veya Plavix gibi kan sulandırıcılar alıyorsanız
• Diabetikseniz
• Aspirin veya benzeri ilaçları düzenli kullanıyorsanız
Aşağıdaki talimatları okuduktan sonra aklınıza takılan sorular kalırsa, tedavinizin düzgün yürümesi için mutlaka hekiminize danışarak konuyu aydınlatınız.
GASTROSKOPİYE GELMEDEN ÖNCE KOMPLİKASYONLARI ÖNLEMEK İÇİN BAZI İLAÇLARINIZI KESMENİZ GEREKEBİLİR!
Lütfen Kullanmayı Bırakınız ...
* Kanamadan kaçınmak için tüm kan sulandırıcı ilaçları bırakmak zorundasınız.
• Coumadin kullanmayı gastroskopiden 4 gün önce kesmelisiniz.
• Plavix (antiplatelet) kullanmayı gastroskopiden 10 gün önce kesmelisiniz.
• Aspirin içeren tüm ilaçları (ASA 325mg, Bebe Aspirin 81mg, Coraspin) gastroskopiden 10 gün önce kesmelisiniz.
Lütfen ilaçlarınız hakkında hekiminizle görüşünüz.
* Hipoglisemiden kaçınmak için tüm oral antidiabetik ilaçları kesmelisiniz.
• Glucophage/Metformin, Diabeta gibi ilaçlarınızı
sıvı gıda ya da açlık şeklinde, hazırlığınızın başladığı andan itibaren kesmelisiniz.
* İnsülin kullanıyorsanız:
• Endoskopi günü sabahında hipoglisemiden kaçınmak için insulin kullanmayınız.
İşleminiz bittikten ve normal gıdaya döndükten sonra ilaçlarınıza tekrar başlayabilirsiniz.
* Tansiyon ilacı kullanıyorsanız hipotansiyondan kaçınmak için gastroskopi sabahı
ilacınızı kullanmamanız önerilir.
Bunların dışında, zorunlu olmadıkça Advil, Tylenol gibi diğer ilaçlar açlık süreci boyunca kullanılmamalıdır. Eğer ilacınızı almanız zorunlu ise, çok az miktarda suyla alınız.
Herhangi bir ilacınızı kesmeden önce mutlaka ilgili hekiminize danışınız.
İnceleme sırasında mide mukozasının görülebilmesi için midenizin tamamen boş olması zorunludur. Lütfen aşağıdaki önerileri izleyiniz.
İşlemden önceki gün________________
• Öğleden sonra 15:00'da başlamak üzere tamamen sıvı gıdalara geçiniz.
• (Kesinlikle katı gıda almayınız..)
• Gece yarısından sonra tam olarak aç kalmalısınız :- Kesinlikle hiçbir sıvı ve katı gıda almayınız.
Aspirasyon riskini azaltmak için midenizin boş olması kesinlikle kritik önemdedir.
SIVI GIDA OLARAK aşağıdakileri alabilirsiniz:
Su, posasız meyve suları (elma, üzüm, limon), Gatorade, Kool-Aid, berrak et suyu, kahve veya çay (sütsüz), gazlı veya gazsız meşrubatlar, enerji içecekleri, Sert şekerleri eriterek alabilirsiniz.
Kırmızı ya da mor renkte sıvılar veya jöleler alınmamalıdır.
SÜT VE SÜT ÜRÜNLERİNE İZİN VERİLMEMEKTEDİR.
İNTRAGASTRİK BALON YERLEŞTİRME - BİLGİLENDİRME
İntragastrik Balon Nedir?
İntragastrik Balon (IGB) silikondan imal edilen ve gastroskopi işlemi ile mideye yerleştirilerek şişirilen balon şeklinde bir aparattır. IGB'nin midede şişirilmesi doyma hissi ve şişkinlik yaratır. Böylece hastanın daha az yemesi ve böylece kilo vermesi amaçlanır.
IGB Tedavisi
Şişirilmiş IGB midede maksimum 6 ay süre ile bırakılır. Hasta bu sırada hekimi ve beslenme uzmanı ile yakın dialogda kalmalıdır.
Bir beslenme uzmanı tarafından dietsel danışmanlık verilmesi önemlidir. Hastaların ilerlemesi kilo kaybı ve bel çevresi ile takip edilir. Hastalar bu süreçte dengeli ve sağlıklı bir diyet geliştirerek, daha küçük porsiyonlarla nasıl tatmin olacaklarını öğrenirler. Bu durum, IGB çıkarıldıktan sonra da kilo kaybının devamı veya korunması açısından hayati öneme sahiptir.
Tüm hastaların IGB'nin midelerinde kaldığı 6 ay boyunca kilo kaybetmeleri beklenmektedir. Bu hastaların pek çoğu bu kilo kaybını korumaktadır. Kilo kaybını korumakta zorlanan veya IGB ile tatminkar kilo kaybı sağlayamayan hastalar diğer tedavi metodları hakkında bilgilendirilmelidir.
Mide Balonu Adayları
Üretici firmalar ve FDA tarafından mide balonunun midede 6 aydan uzun süre kalmaması önerilir. Bu tedavi için en uygun adaylar şunlardır:
• Orta derecede obezite hastaları (BMI 30 - 40)
• Ameliyattan kaçınan ağır obezite hastaları (BMI >40)
• Yüksek anestezi ve ameliyat risklerini azaltmak amacıyla, yandaş hastalıkları olan ağır obezite hastaları.
Mide Balonu Yerleştirilmesi
IGB yerleştirme işlemi endoskopi ünitesinde gerçekleştirilir. Boğaz lokal anestetik spreyle uyuşturulur. Damar yoluyla bilinçli sedasyon gerçekleştirilir. Öncelikle üst sindirim sisteminin endoskopik tam incelemesi gerçekleştirilir. Ardından endoskop çıkarılır. İnce bir kılıf içerisinde sarılı olan mide balonu collaağız yoluyla mideye kadar ilerletilir. Midede doğru pozisyona yerleştirilen mide balonu 400-650 cc metilen mavisi eklenmiş serumla doldurulur. Ardından konnektör tüp ayrılarak balon midede bırakılır. Tüm işlem ortalama 15 - 20 dakika sürer. Hastalar tüm endoskopik işlemler sırasında anestezi uzmanınca dikkatli şekilde takip edilir ve işlem bitiminde kısa bir derlenmeden sonra tamamen kendilerine gelirler.
Mide Balonu Çıkarılması
IGB çıkarılması da yine endoskopi ünitesinde, boğazın lokal anestezik spreyle uyuşturulması ve damar yolu ile bilinçli sedasyonu takiben gerçekleştirilir. Endoskopun içerisinden ilerletilen özel bir iğneli kanül ile balon delinir ve içeriği aspire edilerek boşaltılır. Tamamen boşaltıldıktan sonra yine özel olarak tasarlanmış bir forsepsle tutularak ağız yolu ile çıkarılır. Balon çıkarma işlemi de ortalama 15-30 dakika sürer. Hastalar çıkarma sırasında monitorize edilir ve kısa sürede ayılırlar.
Mide Balonunun Olası Komplikasyonları
Gastroskopi işleminin daha önce anlatılan olası komplikasyonlarına ek olarak mide balonu ile ilgili çeşitli özel komplikasyonlar vardır. Bu komplikasyonlardan söz edilecektir, ancak bunların deneyimli bir hekim tarafından gerçekleştirilen işlemlerde sıfıra yakın düşük oranlarda olduğu unutulmamalıdır.
Endoskopi ve IGB yerleştirilmesi sırasında
• Boğazda, yemek borusu veya midede yaralanma. Kanama ve hatta bazen cerrahi onarım gerektiren delinme veya yırtılma.
IGB Midede İken:
• Gastrik mukoza basısına bağlı ülser veya erozyonlar
• Balonun sıvı kaybederek mideyi terketmesine bağlı gastrointestinal sistem tıkanmaları. Çoğu zaman normal yoldan çıkarılsa da, bazen cerrahi müdahale gerekebilir.
IGB Varlığına Bağlı Yan Etkiler:
• Bulantı, kusma, göğüste yanma, reflü, geğirme ve kramplar görülebilir. Bu belirtiler sıklıkla geçicidir ve ilaç tedavileri ile düzelir. Nadir durumlarda kusmalar devam eder, bu vakalarda balonun erken çıkarılması gerekebilir.
Eğer IGB tahammül edilemez ve tedaviye yanıtsız yan etki yaparsa herhangi bir anda çıkarılabilir.
Dikkat Edilmesi Gereken Önemli Noktalar:
____ Bu formda anlatılan kan sulandırıcı ve diğer tür ilaçları işlemden önce bırakacağım
____ Midenin boş olması için bahsedilen önerilere uyacağım
____ Tüm kullandığım ilaçları ve allerjilerimi Gastroskopi-Balon yerleştirme işlemi öncesi bildireceğim
____ Sedasyon altında gerçekleştirilen işlemlerden sonra 8 saat araç kullanmayacağım
____ Uygulanan ilaçların anne sütüne geçebileceği konusunda bilgilendirildim. Emzirme periodundaysam
hemşire ya da hekimimle alınması gereken önlemler konusunda görüşeceğim.
____ Bu prosedürlerin gebelik periodunda Kadın Doğum uzmanının onayı olmadan yapılamayacağını biliyorum.
GASTROSKOPİ VE İNTRAGASTRİK BALON YERLEŞTİRİLMESİ
AYDINLATILMIŞ ONAM
Gastroskopi Prosedürünün ve Mide Balonu Yerleştirilmesi işleminin bütün detayları bana anlatıldı. İşlem öncesi ve sonrası gereken tüm bilgileri anladım. Bu ve diğer tedavi metodlarının avantaj ve dezavantajları ile olası komplikasyonlar hakkında bana yeterli bilgi verildi. Mide balonuna özgü bulantı, kusma, mide krampı gibi yan etkilerin görülebileceğini biliyorum. Bunun dışında, kanama ve sindirim sisteminin delinme veya yaralanması riski olduğunu ve hatta cerrahi müdahale gerekebileceği bana izah edildi. Yerleştirme sonrasında nadir de olsa balonun inmesi ve barsak tıkanılığına yol açması riskini biliyorum.
Mide balonu tedavisinin kilo kaybetmeme yardım amacıyla yerleştirildiğini, ama kilo verme garantisi olmadığını anladım. Yeme alışkanlıklarımı değiştirmezsem ve fiziksel aktivitemi arttırmazsam kilo veremeyebileceğimi
veya geri alabileceğimi biliyorum. Mide balonunun midede 6 (altı) aydan fazla kalmasının spontan inme ve barsak tıkanıklığına yol açabileceğini ve o nedenle bu süreyi geçirmeden çıkarttırmam gerektiğini anladım. Bu süreyi aşarsam, ya da yetkili olmayan kişilere müdahale ettirirsem olabilecek risk ve komplikasyonların tüm sorumluluğunun bende olacağını kabul ediyorum.
Bebek emzirmiyorum.: _________________________________________________________ (Hastanın İmzası).
Gebe değilim ve gebe olma ihtimalim yok:_________________________________ (Hastanın İmzası).
Gebeyseniz, gebe olma ihtimaliniz varsa veya bebek emziriyorsanız Kadın Doğumcunuzun onayı: (Doktorun İmzası).
Tıbbi malptaktisle ilgili herhangi bir sorun oluşması durumunda bu formda belirttiğim tüm onaylarımı yeterince bilgilendirilmiş olarak kendi özgür irademle verdiğimi bildiririm.
Ben,___________________________________ imzaladığım bu formla Dr.____________________ tarafından
bana Gastroskopi (biopsi / polipektomi dahil) ve Mide Balonu Yerleştirme işlemi yapılmasına onay veriyorum.
(Hasta İmzası) (Şahit)
(Tarih) (Doktor İmzası
Lütfen bu onam formunu gastroskopi-mide balonu yerleştirme işleminizin yapılacağı gün "imzasız" olarak yanınızda getiriniz. Teşekkürler.