Göğüs Omuru, Göğüs Omurları Hakkında Bilgi
Bu omurların cisimleri boyun omurlarınkine göre daha kalın olup enine ve önden arkaya çapları aşağı yukarı birbirine eşittir. Cisimlerinin yan yüzlerinin arka bölümlerinde biri yukarıda, öbürü aşağıda olarak kaburgalar başı ile eklem yapan yüzler vardır. Her bir kaburga başı üzerindeki iki yüzcükle komşu iki omur cismi ile eklem yapar, göğüs omur cisminin, omur deliğinin ön sınırım yapan arka yüzü daha konkavdır.
Bu omurların saplarının alt çentikleri üsttekilerden daha derindir. Laminalarının yüksekliği genişliklerinden fazladır.
Yan çıkıntılar, dış yana ve biraz arkaya doğru yönelmiş durumdadır. Bunların serbest uçları kunt olup herbir enine çıkıntının ön yüzünde kaburga tüberkülü ile eklem yapan bir yüz vardır
Diken çıkıntı aşağıya ve arkaya yönelmiş olup uçları çatallı değildir.
Eklem çıkıntıları, enine çıkıntıların tabanlarının üstünde ve altında olup, eklem yüzlerinden üstteki arkaya, dış yana ve yukarıya alttaki tamamiyle aksi olarak öne, aşağıya ve iç yana bakar.
Göğüs omurlarında omur deliği değirmidir.
Göğüs omurlarından özel karakteri olanlar:
Birinci göğüs omurunun cismi boyun omurlarınkini andırır; üst yüzün yanlarında onlarda bulunan çengel çıkıntılar vardır. Bundan başka yan yüzlerinde kaburga çukurcuklarından üstteki, birinci kaburga başının bütünü ile eklemleşen, tam bir yüz olduğu halde aşağıdaki ikinci kaburga başının yarısı ile eklemleşen yarı yüzcük halindedir.
Onuncu göğüs omurunun cisminin yanlarındaki alt eklem çukurcukları yoktur.
On birinci ve on ikinci göğüs omurlarının cisimlerinin yan yüzlerindeki kaburgalarla eklem yapan çukurcuklar tektir ve komşu kaburganın bütün yüzü ile eklem yapacak şeklinde tam bir yüzey halindedir, bunlarda enine çıkıntılardaki kaburgalarla eklem yapan yüzcükler yoktur.
On ikinci göğüs omurunun alt eklem çıkıntısı bel omurlarınkine benzer yani yüzeyin doğrultusu tamamiyle ön ve içe değil dış yana ve hafif öne bakar.
--> İnsan Anatomisi ve Omurga Bilgileri Ana Sayfasına Dön <--