9 Eylül 2010 Perşembe

Saçlarımız neden beyazlar? Beyaz Saç

Sponsorlu Bağlantılar:




Aslın­da bir saç teli, ortası boş olan ve içinde me­lanin denilen boya pigmentleri  bulunan bir tüpten başka bir şey değildir. Genç yaşlarda bu boşlukta saça renk veren mela­nini bir arada tutan bir sıvı vardır. Yaşlandıkça derimiz saçlarımızı ve vücudu­muzdaki diğer kılları eskisi gibi sağlıklı olarak üretemez.Kılların ortasındaki sıvı kaybolur, boya hüc­releri de tutunamadığından sadece hava kalır. Saçlar boyasız hale gelir, beyaz renge yani asıl rengine dönüşür.Bütün saçları­mızın beyaza dönüş­me süreci 10 ila 20 yıl sürebilir.


Aslında her bir saç telinin rengi ya siyahtır (sarı, kırmızı, kumral vs.) ya da beyaz. Yani her bir saç teli yavaş yavaş grile-şip beyazlan maz. Ancak bu süreç içinde hepsi aynı anda beyazlanmadığından, beyazların sayısı arttıkça bütün saç gittikçe açılan gri renkte görülür. İşin ilginç tarafı boya hücreleri bazen üretime hız verirler. Gittikçe beyazlaşan saçlar geçici bir süre tekrar biraz koyulaşmış gibi görünebilirler.İnsanlar arasında bir şok veya aşırı gerilim geçiren birinin saçlarının bir gecede beyaz­laştığı, bir süre sonra da tekra r  eski rengine döndüğü söylenir. Hatta bazı tarihçiler Kraliçe Marie Antoinette'nin giyo­tine gideceği günün gecesinde saçlarının hepsinin bembeyaz olduğunu yazar­lar.Saçların devamlı olarak uzadığı, belirli bir süre sonra dökülüp alt­tan yeni saç geldiği hatırlanacak olursa, mevcut saçın değil, ancak yeni gelecek saçın be­yaz olabileceği, dolayısıyla saçların bir gecede beyazlaşmasının mümkün olmadığı görülü­yor.

Ancak bilim insa­nları bu olayın birkaç haftalık bir süreçte olabileceğini söylüyorlar.Tiroid bezi, şeker gibi hastalık­larda ve aşırı stres veya şok gibi durumlarda kişinin renkli saçları bu süreçte tamamen döküle-bilir ve geriye sadece daha önceden beyazl­aşmış saçlar kalabilir. Diğer saçlarla bir­likte beyazların yerine de daha gür ve siyah saçlar çıkabilir.

Saçların beyazlaşması insanlık tarihinde nede­nse hep sorun olmuştur. Kimileri onu olgunluğun ve bilgeliğin simgesi olarak görürken, tarih boyu savaş kahramanları, yaşlılığın ve güçsüzl­üğün belirtisi olarak görmüşler ve bir şekilde saç­larını boyamışlardır.

Bu arada bir şeyi daha belirtelim; saçlarımı zın  kıvırcık, dalga­lı veya düz olmasını da ebeveynlerim­izden aldığımız genler belirliyor. Kıvırcık bir saçı kestiği­mizde kesitinin dikdörtgene yakın olduğunu, dalgalı saçın elips, düz saçın kesitinin ise daire olduğunu görebilirsiniz. İşte bu saç kesitlerinden dolayı bazı sa­çlar dümdüz uzarken bazıları hemen kıvrılmaya başlar. Kıvırcık saçlılar, saçlarınızı boşuna ütü­lemeyin, saçın yapısını yani kesitinin şeklini değiştirme­den kalıcı bir düz saça sahip olmanız mümkün değil.