Gebelikte Kilo Alımı
Gebelik, siz genç anne adayının, iki kişilik yemek yemesi anlamına gelmez. Aksine, hamileliğiniz süresince kilonuza özen göstermelisiniz. Hem kendiniz, hem de bebeğiniz için fazla kilo, tek kelime ile tehlikelidir.
Sizi kontrol altında tutan doktorunuz da sizinle kesin olarak işte böyle konuşacaktır. Bu sözlere belki şaşırabilirsiniz, ama söylenilenleri uygulamak zorundasınız.
Hamilelikte İdeal Kilo Ne Kadar Olmalı?
Genç anne adayı hamilelik süresince en çok 12 kilo almalıdır.
Başka bir deyişle, bir gebe ortalama olarak haftada 250 gramdan fazla kilo almamalıdır. Burada hemen şunu belirtelim ki, gebeliğin ilk üç ayında genç anne adayı pek kilo almaz. Hatta bulantı ve kusmalarla kilo kaybedenlere bile rastlanır.
Gebeliğin son altı ayında kilo alma hızla artar. İşte en çok bu aylarda dikkatli olunması gerekmektedir.
Gebelik süresince alınacak kalori miktarı gebelik dışındaki normal zamana oranla hiç de tahmin edildiği gibi fazla değildir. (2800 kalori). Gebelikte en önemli sorun, yenen ve içilenlerin kalitesidir.
Çocuk ana rahminde gelişirken anneden kendisi için gerekli olan temel maddeleri alır. İşte annenin dikkat etmesi ve azalmamasına çalışması gereken maddeler bu temel maddelerdir. Temel maddelerin başında proteinli besinler gelir (et, süt, yumurta, balık). Gebe için proteinli maddelerden sonra ikinci derecede önemli olan madde de vitaminlerdir.
Ana rahmindeki çocuk için bütün vitaminler ayrı ayrı önemli ve gereklidir. Çocuk için fosfor, magnezyum, demir, kalsiyum gibi elementler dokuların yapımı için zorunlu olan maddeler arasında sayılabilir.
O halde gebelik beslenmesinde seçilecek yiyecekleri ve alınacak kalori miktarını tam ve iyi bir şekilde ayarlamalısınız.
Fazla kilo almaya yol açan nedenlerden biri de «Toksemi» denilen hastalık olabilir. Bunun dışında çok yeme alışkanlığı ve çevrenin telkini de fazla kilo almada etkili olabilen faktörlerdendir.
Özellikle Türkiye'de bol karbonhidratlı, unlu besinlerin yendiği gözönüne alınırsa fazla kilo alma tehlikesi her kadın için vardır. Kanımızca her gebe kadın, gebeliği süresince bütün beslenme alışkanlıklarını bir kenara bırakarak yalnızca kendisi ve karnındaki çocuğu düşünerek iyi ve kaliteli besinleri seçmeli, yemeklerine özen göstermelidir.
Bunun dışında her anne adayının, doktorun vereceği rejimi kesin olarak uygulaması ve önerilen ilaçları da düzenli şekilde alması gereklidir.
Hamilelikte Fazla Kilonun Zararları
«Toksemi» denilen hastalık genellikle çok kilo almış kadınlarda görülür. Anne ve çocuk sağlığını tehdit eden bu hastalık aşırı beslenen her hamile için söz konusu olabilir.
Ote yandan, yine fazla kilo alan kadınların doğumları normale oranla oldukça güç olmaktadır. Bu konuda yapılan araştırmalar bilim adamlarının iddialarını doğrulamıştır.
Bütün bu tıbbi sakıncaların ötesinde, estetik olarak da şişmanlığın sakıncalarını ve doğumdan sonraki şişman durumunuzu düşünerek fazla kilo almamaya çalışmalısınız. Unutmayın ki doğumdan sonra, aldığınız fazla kiloların ancak bir kısmını atabilirsiniz. En azından «Şişmanca» bir hanım olarak kalmak istemiyorsanız, kilolarınıza son derece dikkat etmelisiniz.
1 Eylül 2010 Çarşamba
Hamilelikte Kilo Almak, Gebelikte Kilo Almak, Gebelik Sonrası Şişmanlamamak İçin
Sponsorlu Bağlantılar: