1 Eylül 2010 Çarşamba

Hamilelikte Kansızlık(Hamilelikte Anemi) - Gebelikte Kansızlık (Anemi)

Sponsorlu Bağlantılar:

Hamilelikte Kansızlık, Gebelikte Anemi

Yukarıda sayılanların dışında, gebede kan muayenelerinin yapılması da çok yarar­lıdır. Bunlardan biri kan sayımıdır. Bu sayı­ma göre, gebenin kansız olup olmadığı kesin olarak anlaşılmış olur. Kansızlık­ta en fazla rol oynayan etken demirdir. Yapılan sa­yım sonucu kansızık bulunursa gebeye gerektiği kadar demir ve vitamin verilir.

Kanın başka bir bulgusu da «Kan grubu» ve «Rh» faktörüdür. Kan grubunun bilin­mesi, doğum sırasında herhangi bir kan nakli sözkonusu olduğunda vakit kaybını önler. Rh faktörü de, ortaya çıka­bilecek olan kan uyuşmazlığını daha önceden belirlemeye ya­rar.

Hamilelikte Tüketilebi­lecek İçecekler

Gebe kadının içecekleri arasında ilk sırayı «su» alır. Gebeye su için herhangi bir sınırlama yapılmamalıdır. Çünkü yiyecek ve tuz alımı tam olarak ayarlanırsa gebenin gereğinden fazla su iç­mesi sözkonusu olamaz.

Gebe kadın günlük su ihtiyacını 'meşrubat' yoluyla değil de normal içme suyuy­la karşılamaya çalışmalıdır. Gebe kadın, ayrıca çay ve kahve gibi içecekleri de bir iki bardaktan fazla almamalıdır. Eğer bu içi­len bir iki çay ya da kahve çarpıntı, sinirlilik, hazımsızlık yapıyorsa anne adayının bunları da kesin olarak içmemesi gere­kir.
Sonuç olarak, gebe kadın hamilelik ve emzirme devresinde daha çok aşağıdaki öğüt­lere dikkat etmeli ve bunları, imkânları oranında uygulamalıdır.

• Bir ya da iki bardak süt içmek şart­tır.
• Günde bir ya da iki defa bir tabak yeşil sebze ya da salata,
• Günde en az bir yumurta (haşlanmış),
• Her gün bol, taze meyve.• Günde bir ya da iki defa kesinlikle et, tavuk, balık yemelidir. Eğer bunlar olmazsa bol beyaz pey­nir ya da ciğer yemek de bu grubun yerini tutar.